Ořechové řezy
Miluji ořechy v každé podobě. Sladké, slané, v dezertech nebo jen tak si po večerech loupu……
Miluji všechny druhy …
…...pokud jste na tom stejně tenhle dezert Vás ořechově uspokojí …..
Ingredience: na jeden menší plech nebo do větší koláčové formy
Těsto:
140 g másla změklého
140 g moučkového cukru prosátého
1 žloutek
200 g vlaššských nebo lískových ořechů, mletých
ořechy lze nahradit i mletými mandlemi
4 bílky
70 g hrubé mouky
máslo a hrubá mouka na vymazání formy na řezy
Poleva :
3 žloutky
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Pracovní postup:
1) Troubu předehřejte na 170 C
2) Pomocí ručního mixéru nebo metličky důkladně utřete v míse máslo, cukr a žloutek do husté bílé pěny
3) Z bílků ušlehejte tuhý sníh
4)Do žloutkové pěny přidejte pouze 140 g mletých ořechů (zbytek ořechů ponechte stranou), hrubou mouku a zlehka vmíchejte sníh z bílků
5) Těsto rovnoměrně rozetřete stěrkou na vymazaný a vysypaný plech nebo do vymazané a vysypané koláčové formy
6) Pečte, až těsto pěkně zrůžoví a okraje začnou zlátnout cca 10-15 minut. Těsto nesmí být hnědé ani zcela propečené
Miluji všechny druhy …
…...pokud jste na tom stejně tenhle dezert Vás ořechově uspokojí …..
Ingredience: na jeden menší plech nebo do větší koláčové formy
Těsto:
140 g másla změklého
140 g moučkového cukru prosátého
1 žloutek
200 g vlaššských nebo lískových ořechů, mletých
ořechy lze nahradit i mletými mandlemi
4 bílky
70 g hrubé mouky
máslo a hrubá mouka na vymazání formy na řezy
Poleva :
3 žloutky
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Pracovní postup:
1) Troubu předehřejte na 170 C
2) Pomocí ručního mixéru nebo metličky důkladně utřete v míse máslo, cukr a žloutek do husté bílé pěny
3) Z bílků ušlehejte tuhý sníh
4)Do žloutkové pěny přidejte pouze 140 g mletých ořechů (zbytek ořechů ponechte stranou), hrubou mouku a zlehka vmíchejte sníh z bílků
5) Těsto rovnoměrně rozetřete stěrkou na vymazaný a vysypaný plech nebo do vymazané a vysypané koláčové formy
6) Pečte, až těsto pěkně zrůžoví a okraje začnou zlátnout cca 10-15 minut. Těsto nesmí být hnědé ani zcela propečené
7) Připravte si polevu : utřete žloutky s oběma cukry až úplně zbělají (je-li poleva příliš hustá, kápněte do ní malinko vody ). Ihned po vyndání plechu z trouby rozetřete polevu na horké těsto a posypte zbylými ořechy
8)Nechte na plechu úplně vychladnout a pak nakrájejte řezy. Pokud budete chtít tenhle dezert použít jako další druh vánočního cukroví vykrajujte z upečeného těsta vykrajovátky tvary podle vašeho výběru. Stačí upéct těsně před Štědrým dnem, řezy nepotřebují rozležet.
Řezy můžete ozdobit krémem podle Vaší chuti.
Komentáře
Okomentovat