Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Lotrinský koláč - Quiche Lorraine

  Francouzský slaný koláč, který najdete téměř v každém francouzském bistru se báječně hodí k svačině, večeři ale i s sebou na piknik. Koláč se dá upéct s různými náplněmi. Můžete do něj přidat mladý chřest, zelené  fazolky i žampiony. Tenhle recept patří mezi nejoblíbenější. Jíst ho můžete teplý i studený. Pokud Vám kousek zbyde klidně si ho ohřejte i druhý den chutná skvěle.
ra
Ingredience na 1 větší koláčovou formu:

175 g hladké mouky
100 g studeného másla, nakrájeného na kousky
1 žloutek
špetka soli
4 lžíce studené vody

Náplň:


200 g slaniny v celku, nakrájené na kostičky
100 g sýru gruyère lze nahradit parmazánem
250 ml smetany ke šlehání
3 vejce, prošlehaná

sůl a čerstvě namletý pepř
špetka nastrouhaného muškátového oříšku


kousek másla na vytření formy 
trošku  hrubé mouky na vysypání formy

Budete potřebovat:
pečící papír a fazole jako zátěž

Pracovní postup:
1) Těsto lze velmi rychle připravit v robotu. Do mísy dejte mouku, máslo, žloutek, sůl a 4 lžíce studené vody. Krátce promixujte dlouhými noži nebo hákem na těsto. Směs připomíná drobenku. Nasypte ji na pomoučněný vál a ručně spojte v těsto. Pracujte rychle aby těsto nebylo příliš tuhé.

2) Předehřejte troubu na 200 C. Těsto vyválejte na pomoučněném válu dotenka. Namotejte ho na váleček a rozviňte do formy. Prsty přitiskněte ke stěnám a dnu fromy. Těsto propíchejte vidličkou a dejte chladit na 10 minut do lednice .
3) Na těsto položte kus pečícího papíru tak aby zakryl dno  formy a vsypte hrst fazolí jako zátěž. Pečte 15 minut. Sundejte fazole i papír a pečte dalších 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.
4) Mezitím připravte náplň:

 pokrájenou slaninu opečte na suché pánvi - přebytečný tuk slijte a            
 slaninu osušte na papírové utěrce
-  sýr nastrouhejte na hrubo
V misce promíchejte creme fraiche (nebo kysanou smetanu) s prošlehanými vejci, ochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem. Přidejte sýr a slaninu.
5) Teplotu v troubě snižte na 190 C. Směsí přelijte předpečený korpus a pečte zhruba 25 minut, až náplň zpevní a zezlátne. Před vyndáním z formy nechte koláč zchladnout. 

Mnohokrát vyzkoušeno !
Náš  tip: v sezóně čerstvého chřestu vyzkoušejte tento koláč právě s chřestem. Spařte zelený chřest na pár minut v horké vodě, část pokrájejte a přidejte do náplně. Několika  stonky ozdobte povrch náplně před pečením.
                                 















Komentáře

Okomentovat

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky