Pozvánka - otevírání ústřic 2013
Na Staroměstském náměstí v Praze se dne 23. března 2013 utkají profesionálové s kyblíkem plným třiceti ústřic typu Belon. Kdo je zvládne otevřít nejrychleji, stane se mistrem ČR. Přijďte se podívat a také ochutnat. Akce se koná od 14 do 16 hodin. Pořadatelem je Pražský kulinářský institut.
Dobře otevřené lastury poputují do obecenstva.
Hodnotí se samozřejmě čas, který soutěžící budou potřebovat, aby se dostali k lahůdce ukryté v pevně zavřené skořápce. Další body získají také za úpravu nebo čistotu pracovního místa. Podle těchto pravidel se soutěží i na velkých mezinárodních akcích a také na evropském nebo světovém šampionátu.
Ústřice se otevírají speciálním tupým nožíkem s odolnou špičkou, ten se zasune mezi skořápky a ústřice se jím vypáčí. Pak se ústřice opláchne a člověk, který ji otevírá, ji přidrží a ulitu otevře. I když to v profesionálním provedení může vypadat jednoduše, až tak snadné to není. Čerstvé ústřice jsou totiž velmi pevně uzavřené, pokud je lastura otevřená, jsou už nepoživatelné.
Ústřice se otevírají speciálním tupým nožíkem s odolnou špičkou, ten se zasune mezi skořápky a ústřice se jím vypáčí. Pak se ústřice opláchne a člověk, který ji otevírá, ji přidrží a ulitu otevře. I když to v profesionálním provedení může vypadat jednoduše, až tak snadné to není. Čerstvé ústřice jsou totiž velmi pevně uzavřené, pokud je lastura otevřená, jsou už nepoživatelné.
Komentáře
Okomentovat