P R A K U L
Pražský kulinářský institut je vlastně domeček - vilka v pražském Suchdole, ve kterém se koná velké množství neustále vyprodaných kurzů vaření. Měla jsem kliku a povedlo se mi přihlásit se do Velkého kurzu pečení minidezertů. Kurz začíná přesně ve stanovený čas. Uvítá Vás kuchař průvodce, který je k ruce po celou dobu kurzu šefkuchaři který kurz vede. Věci si odložíte v malinké šatničce a jde se na to. Můj kurz vedl sympatický Drahomír Peterka, který se věnuje přípravě cukrářských výrobků v hotelu Alcron v Praze. Velká kuchyně obsahuje vše co k výrobě potřebujete. Zapůjčí Vám zástěru a od začátku až do konce se pečlivě starají aby vám nic nechybělo včetně nápojů a občerstvení. Účastníků kurzu bylo 14. Od začátečníků po budoucí majitele cukrárny. Muži i ženy. Dostanete recepty do kterých si děláte poznámky. Můžete fotit a volně se pohybovat po kuchyni. Na stěně jsou umístěny dvě velké televize na kterých můžete sledovat práci šefkuchaře. Každý recept je předem vysvětlen a proveden šéfkuchařem a následně ho připravují účastníci kurzu. Na Drahomírovi bylo vidět, že svoji práci dělá rád a hezky o všem co dělá vypráví. Chvílemi ale zapomíná, že vede kurz a začne pracovat rychle a přeskakuje z jednoho receptu do druhého a ke všemu má mnoho poznámek a doporučení. Když neudržíte pozornost musíte se pak hodně ptát. Kurz trvá cca 5 hodin. Domů si odnesete vaše dílo. My jsme se naučili:
Macarons, odpalované těsto, francouzské košíčky s čokoládovým lanýžem, košíčky s ovocem a krémem a dort s ovocnou pěnou. Makronky už jsem vyzkoušela doma a věřila jsem že se naučím lepší techniku a taky odstranění popraskání. Technika byla trochu odlišná a dokonce jsem si vyzkoušela kouzlo cukrových bublin ale makronky mi připadali spíše sněhové než mandlové a některé popraskali také. Odpalované těsto bylo rychlé a krásně se upeklo. Lanýže vyšli nádherně a moc se mi líbilo jejich zdobení a už jdu hledat barvy, sypání a želatinu na netu. Klasické ovocné košíčky pro mně byli nové pouze v technice potahovaní ovocným želé a specialním cukrem proti vadnutí ovoce. A dort s ovocnou pěnou byl velmi lehký moučník z ovoce, šlehačky a želatiny.
Pro úplné začátečníky to byla kouzla ve kterých se jedinec mohl ztratit v hluku mixerů, šokérů, konvektomatu a neustálého mluvení. Pro mně to byla příjemná zkušenost a hledání vychytávek které se nikde nenaučíte. Předávání zkušeností je nejlpeší formou výuky. To co si vyzkoušíte vlastníma rukama už ve vás zůstane a budete si to pamatovat. Prostě všechno se jednou může hodit proto přijdu příště znovu.
Komentáře
Okomentovat