Jsem starej šťoural.......
Letos na jaře to budou dva roky od té doby co jsem začala pravidelně navštěvovat jednu restauraci říkejme jí třeba U Broka v blízkosti mého domova. Za dva roky jsem ochutnala všechno čeho jsou kuchaři v této provozovně schopni. Musím v první řadě zmínit, že v okolí nemá tato restaurace v podstatě konkurenci a denně ji na polední menu navštíví opravdu velké množství strávníků. Majitelé jsou možná manželé možná přátelé ( to mi dodnes zůstalo utajeno). Muž a žena ! On vysoký chlap téměř bez výrazu ve tváři s vlhkým okem za barem sleduje jak se plní penězi šuplík od kasy. Ona říkejme jí třeba stará Majerka ( pravé jméno si nechám pro sebe) by chtěla byt dámou a hrdou majitelkou svého podniku. Ale protože Achylova pata českého pohostinství čímž je personál ji dost bolí, běhá stará Majerka mezi kuchyní, placem a zákazníky v zástěře s upatlanýma rukama a každého hosta vítá a plácá po zádech s radostí, že přišli vytoužené peníze na nové nehty a lodičky. Na úplném začátku od doby co pozoruji vývoj tohoto podniku působila madame Majer velmi způsobně. Měla chuť vařit téměř haute cuisine. Jídelníček se měnil podle roční doby a surovin a i když ne vše splnilo mé chuťové očekávání držela jsem ji palce pro to nadšení. Madame se začalo líbit v rozmanitých chutí Francie ale dlouho v nich nevydržela a jako orkán vletěla na italskou kuchyni. No, nezvládla velení a servírovala vlastně pouze názvy jídel které se velmi lišili od podávaných pokrmů. Když se probrouzdala Itálií skočila na chvilku do Asie a pane bože to se už jíst nedalo ani trochu. Ve finále si Majerka řekla ze hamburger bude taky fajn a zkusila trochu z té země za velkou louží.
Majerka, která nikdy nevystrčila nos ze svého rajonu takto objela celý svět. Lidé nepřestali chodit. Parkrát v týdnu se jí jídlo vrátí do kuchyně - hostům nechutná ! Majerka pokrčí rameny a pošle jim becherovku však oni zas přijdou kam by chodili hlavně když to zaplatí. Ptala jsem se jí proč vaří jídla která lidem nechutnají ona se usmála a řekla: " Když on ten kuchař - náš Zdeněček právě tahle jídla strašně rad vaří :-)!" No, co zmůžete ! Buď to akceptujete nebo půjdete jinam! Mně to baví. Když chodím k Brokovi často, většinou Majerce začnu lézt na nervy a koncem tydne mně vyhání sudlicí. Když pár týdnů vynechám vítá mne prapory jako bych už byla prohlášena za mrtvou. V podstatě ji mám ráda! Zvykly jsme si na sebe. Nejdřív se jí mé připomínky k jídlu nelíbili. Snažila se argumentovat a často mne plácla zástěrkou. Postupně začala měnit názor a předem se mně ptala jestli opravdu budu obědvat to co jsem si vybrala v menu ?......" A... nedala by jste si třeba něco jiného! ?" Brzy jsem pochopila že jsem si vybrala jídlo které včera bylo zelí a knedlo a dnes jsou zněj perfektní halušky! Dala jsem na její rady a od té doby dostávám slušné porce, čerstvé jídlo a k tomu kopu historek. Majerka si k Vám nesedne, stále se rozhlíží po lokále a hlídá strávniky! Ona postojí, založí ruce a v podstatě vy můžete jen naslouchat protože právě jíte ! Ona vám jídlo zpestří tak, že skoro zapomenete co jste obědvali. Začala se mi svěřovat s nejtajnějšimi fígly které v kuchyni provádí a taky mi objasnila proč s tou Francií skončila. Vlastně si vyzkoušela světovou kuchyni a zjistila že na ní nezbohatne! Češi chtějí guláš a knedlík ! Velké porce a nízké ceny !
Jsem vlastně ráda, že to pochopila! Já si na haute cuisine dojdu tam kde jí umějií:-)!
Jeď Majerko jeď!.............. A dělej to co umíš doře !
Já se ti v tom stejně nepřestanu šťourat, protože já ...... jsem Starej šťoural :-))!
tohle me pobavilo.. skoda ze si ji nepamatuju!
OdpovědětVymazatTak tam někdy zajdeme spolu na kafe! To ma Majerka dobrý !
OdpovědětVymazat