Indická krémová květáková polévka / Indian creamy CAULIFLOWER soup
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 35 minut
Bude se hodit: lis na česnek, struhadlo na zázvor
Ingredience na 4 porce polévky:
40 g másla
1 menší bílá cibule
2 stroužky česneku
kousek čerstvého zázvoru
1 chilli paprička
2 čajové lžičky římského kmínu
3 čajové lžičky kari koření
1 čajová lžička mleté kurkumy
1 středně velký květák
1 velká brambora
1 litr zeleninového vývaru
400 ml kokosového mléka
Olivový olej k podávání
hrst čerstvého koriandru k podávání
sůl, pepř
Pracovní postup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek prolisuje lisem na česnek. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. Omytou chilli papričku rozřízněte, zbavte semen a nakrájejte ji nadrobno. Omytý květák rozeberte na růžičky. Bramboru oloupejte a pokrájejte na kostičky. V hrnci opečte cibuli na másle dosklovita. Trvá to je pár minut. Přidejte česnek, zázvor, chilli papričku, kurkumu, římský kmín, kari a míchejte na cca 1-2 minuty. Přidejte brambory a růžičky květáku. Zalijte vývarem. Vařte za občasného míchání cca 20 minut. Brambory a květák musí být měkké. Několik růžiček květáku vyjměte naběračkou a odložte si je stranou. Vypněte hořák, vlijte kokosové mléko a rozmixujte polévku do hladkého krému. Ochuťte solí a pepřem. Prohřejte polévku ale už nevařte. Rozdělte polévku do talířů či misek, pokapejte olivovým olejem a ozdobte čerstvým koriandrem a růžičkami květáku.
Podávejte s indickým chlebem Naan. Recept naleznete zde :
https://bistrosezona.blogspot.com/2014/07/naan-indicky-chleba.html
Dobrou chuť!
Naše Tipy :
Tahle polévka je skvělá čerstvá, ohřívání jí nesvědčí. Přidat do ní ještě můžete i muškátový oříšek nastrouhaný. Odeberte si víc růžiček květáku a opečte na pánvi dokřupava a ozdobte jimi hotovou polévku. Místo koriandru můžete použít i listy mladého šťovíku nebo jiné bylinky dle Vaší chuti.
Komentáře
Okomentovat