Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Indická krémová květáková polévka / Indian creamy CAULIFLOWER soup





Květák je u ná s doma velmi oblíbeným druhem zeleniny. Připravuji z něj pokrmy na všechny možné způsoby. A teď si představte vůni kari koření, zázvoru a česneku. Když to všechno správně spojíte s květákem, za pár minut máte krémovou květákovou polévku nabitou chutí a s krásnou zlatou barvou. Její chuť je hřejivá a velmi uklidňující. 


Doba přípravy: 15 minut

Doba vaření:     35 minut


Bude se hodit: lis na česnek, struhadlo na zázvor

Ingredience na 4 porce polévky:

40 g másla

1 menší bílá cibule

2 stroužky česneku

kousek čerstvého zázvoru

1 chilli paprička

2 čajové lžičky římského kmínu

3 čajové lžičky kari koření 

1 čajová lžička mleté kurkumy

1 středně velký květák

1 velká brambora

1 litr zeleninového vývaru

400 ml kokosového mléka

Olivový olej k podávání 

hrst čerstvého koriandru k podávání 

sůl, pepř


Pracovní postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek prolisuje lisem na česnek. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. Omytou chilli papričku rozřízněte, zbavte semen a nakrájejte ji nadrobno. Omytý květák rozeberte na růžičky. Bramboru oloupejte a pokrájejte na kostičky. V hrnci opečte cibuli na másle dosklovita. Trvá to je pár minut. Přidejte česnek, zázvor, chilli papričku, kurkumu, římský kmín, kari a míchejte na cca 1-2 minuty. Přidejte brambory a růžičky květáku. Zalijte vývarem. Vařte za občasného míchání cca 20 minut. Brambory a květák musí být měkké. Několik růžiček květáku vyjměte naběračkou a odložte si je stranou. Vypněte hořák, vlijte kokosové mléko a rozmixujte polévku do hladkého krému. Ochuťte solí a pepřem. Prohřejte polévku ale už nevařte. Rozdělte polévku do talířů či misek, pokapejte olivovým olejem a ozdobte čerstvým koriandrem a růžičkami květáku.

Podávejte s indickým chlebem Naan. Recept naleznete zde : 

https://bistrosezona.blogspot.com/2014/07/naan-indicky-chleba.html

Dobrou chuť!

Naše Tipy :

Tahle polévka je skvělá čerstvá, ohřívání jí nesvědčí. Přidat do ní ještě můžete i muškátový oříšek nastrouhaný. Odeberte si víc růžiček květáku a  opečte na pánvi dokřupava a ozdobte jimi hotovou polévku. Místo koriandru můžete použít i listy mladého šťovíku nebo jiné bylinky dle Vaší chuti.






Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky