Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Kedgeree / Kořeněná rýže s rybou



Kedgeree je indický kořeněný rýžový pokrm, který zdomácněl jak ve Skotsku tak ve Velké Británii. Nás překvapil svoji jednoduchostí a úžasnou chutí. Rybí maso pošírované v mléce je křehké a skvěle ladí s kořeněnou kari rýží. Recept se u nás rychle zabydlel a vaříme ho opravdu často.


Doba přípravy:  15 minut

Doba vaření : do 30 minut

Ingredience na cca 4 porce:

400 g filetů uzené tresky 

600 ml vody

500 ml mléka 

300 g rýže Basmati

100 g mraženého hrášku

4 celá vejce

1 velká bílá cibule

2 stroužky česneku

4 cm kousek čerstvého zázvoru

2 čajové lžičky kari koření

sůl

2 polévkové lžíce rostlinného oleje na smažení

na ozdobu : hrst hladkolisté petrželky nebo čerstvého koriandru (u nás vede koriandr)

Bude se hodit : struhadlo na zázvor, 

Pracovní postup:

Jako první uvařte vejce trvá to cca 7 minut. Po uvaření je vyjměte z vody a ochlaďte proudem vody studené. Vychladlé je oloupejte a odložte zatím stranou. 

Cibuli a česnek posekejte najemno, zázvor oloupejte a nastrouhejte ho najemno. 

V kastrolu rozehřejte lžíci oleje a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte zázvor a česnek. Vše krátce opečte (stačí minutka). Propláchněte rýži vodou. Rýži přidejte do kastrolu a zalijte ji cca 600 ml vody, osolte a vařte pod pokličkou asi 12 minut. Po uplynutí času, přidejte k rýži hrášek a nechte bez míchání 2 - 3 minuty. Následně promíchejte a zaklopte pokličkou. Dál už nevařte.

V jiném kastrůlku ohřejte mléko, vložte do něj větší kusy ryby, odstavte z ohně a nechte pošírovat 5-7 minut. Po té rybu pomocí vidliček rozeberte na sousta a zlehka je vmíchejte do hotové rýže. Nyní servírujte porce rýže s rybou, přidejte vařená vejce rozkrájená na čtvrtky a ozdobte posekanými bylinkami dle Vašeho výběru.

A máte hotovo, přejeme dobrou chuť k tomuto výbornému byť neobvyklému pokrmu.

Náš tip: 

Vyzkoušeli jsme i z tresky čerstvé a je to stejně dobré jako z tresky uzené jen jsme nechali rybu pár minut v mléce přejít varem a  ke kari jsme přidali i lžičku mleté kurkumy. 








inspirováno receptem z knihy Lenky Pohárové : Londýn prostě žeru


Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky