Kedgeree / Kořeněná rýže s rybou
Kedgeree je indický kořeněný rýžový pokrm, který zdomácněl jak ve Skotsku tak ve Velké Británii. Nás překvapil svoji jednoduchostí a úžasnou chutí. Rybí maso pošírované v mléce je křehké a skvěle ladí s kořeněnou kari rýží. Recept se u nás rychle zabydlel a vaříme ho opravdu často.
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření : do 30 minut
Ingredience na cca 4 porce:
400 g filetů uzené tresky
600 ml vody
500 ml mléka
300 g rýže Basmati
100 g mraženého hrášku
4 celá vejce
1 velká bílá cibule
2 stroužky česneku
4 cm kousek čerstvého zázvoru
2 čajové lžičky kari koření
sůl
2 polévkové lžíce rostlinného oleje na smažení
na ozdobu : hrst hladkolisté petrželky nebo čerstvého koriandru (u nás vede koriandr)
Bude se hodit : struhadlo na zázvor,
Pracovní postup:
Jako první uvařte vejce trvá to cca 7 minut. Po uvaření je vyjměte z vody a ochlaďte proudem vody studené. Vychladlé je oloupejte a odložte zatím stranou.
Cibuli a česnek posekejte najemno, zázvor oloupejte a nastrouhejte ho najemno.
V kastrolu rozehřejte lžíci oleje a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte zázvor a česnek. Vše krátce opečte (stačí minutka). Propláchněte rýži vodou. Rýži přidejte do kastrolu a zalijte ji cca 600 ml vody, osolte a vařte pod pokličkou asi 12 minut. Po uplynutí času, přidejte k rýži hrášek a nechte bez míchání 2 - 3 minuty. Následně promíchejte a zaklopte pokličkou. Dál už nevařte.
V jiném kastrůlku ohřejte mléko, vložte do něj větší kusy ryby, odstavte z ohně a nechte pošírovat 5-7 minut. Po té rybu pomocí vidliček rozeberte na sousta a zlehka je vmíchejte do hotové rýže. Nyní servírujte porce rýže s rybou, přidejte vařená vejce rozkrájená na čtvrtky a ozdobte posekanými bylinkami dle Vašeho výběru.
A máte hotovo, přejeme dobrou chuť k tomuto výbornému byť neobvyklému pokrmu.
Náš tip:
Vyzkoušeli jsme i z tresky čerstvé a je to stejně dobré jako z tresky uzené jen jsme nechali rybu pár minut v mléce přejít varem a ke kari jsme přidali i lžičku mleté kurkumy.
inspirováno receptem z knihy Lenky Pohárové : Londýn prostě žeru
Komentáře
Okomentovat