Kokosová mléčná rýže s mangovým pyré / Coconut Rice
Nemůžeme se dočkat léta a tak jsme se rozhodli připravit jemný krémový letní dezert z kokosového mléka, rýže a čerstvého manga. Tuhle kombinaci jsme si oblíbili v thajských bistrech. Připravuje se nejen z rýže ale i z Tapiokových perel a vždy je to lahůdka. Kokosová rýže je skvělou snídaní, svačinou i dezertem. Navíc v létě kokosové mléko ochlazuje. A jestli nejste milovníci manga, hoďte na pánev na kousek másla plátky jablek s troškou třtinového cukru a špetkou mleté skořice. Budete nadšeni zcela novou kombinací. A za jedinečnou kombinaci považujeme zkaramelizované švestky s troškou rumu nebo likéru Amaretto. Mango můžete také nahradit kompotovanými broskvemi.
Doba vaření : cca 40 minut
Ingredience na 3 velké porce :
100 g kulatozrnné rýže (zkuste třeba od Lagris)
400 ml kokosového krému ( hustší varianta kokosového mléka)
200 ml plnotučného mléka
100 g krupicového cukru ( pokud nemáte rádi příliš sladké, přidejte jen trošku vanilkového cukru nebo můžete vařit bez cukru a osladit třeba jen medem)
1 velké zralé mango
Pracovní postup:
Rýži propláchněte pod studenou tekoucí vodou a dejte ji do hrnce se silným dnem s cukrem, kokosovým mlékem a mlékem plnotučným. Za stálého míchání přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum, vařte dokud nebude rýže měkká - trvá to kolem 40 minut. Průběžně míchejte aby se rýže nepřipálila. Tekutina se hodně vyvaří a rýže zhoustne. Po uvaření rozdělte do misek nebo skleniček ve kterých budete rýži podávat a nechte zchladnout. Vlažná rýže je chutnější než úplně vychlazená.
Oloupejte mango a jeho dužninu rozmixujte na pyré pomocí ponorného mixeru. Pyré rozdělte na připravenou rýži. Ozdobte lístkem máty nebo meduňky a servírujte.
Komentáře
Okomentovat