Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Kokosová mléčná rýže s mangovým pyré / Coconut Rice




Nemůžeme se dočkat léta a tak jsme se rozhodli připravit jemný krémový letní dezert z kokosového mléka, rýže a čerstvého manga. Tuhle kombinaci jsme si oblíbili v thajských bistrech. Připravuje se nejen z rýže ale i z Tapiokových perel a vždy je to lahůdka. Kokosová rýže je skvělou snídaní, svačinou i dezertem. Navíc v létě kokosové mléko ochlazuje. A jestli nejste milovníci manga, hoďte na pánev na kousek másla plátky jablek s troškou třtinového cukru a špetkou mleté skořice. Budete nadšeni zcela novou kombinací. A za jedinečnou kombinaci považujeme zkaramelizované švestky s troškou rumu nebo likéru  Amaretto. Mango můžete také nahradit kompotovanými broskvemi.


Doba vaření : cca 40 minut

Ingredience na 3 velké porce :

100 g kulatozrnné rýže (zkuste třeba od Lagris)

400 ml kokosového krému ( hustší varianta kokosového mléka)

200 ml plnotučného mléka

100 g krupicového cukru ( pokud nemáte rádi příliš sladké, přidejte jen trošku vanilkového cukru nebo můžete vařit bez cukru a osladit třeba jen medem)

1 velké zralé mango


Pracovní postup:

Rýži propláchněte pod studenou tekoucí vodou a dejte ji do hrnce se silným dnem s cukrem, kokosovým mlékem a mlékem plnotučným. Za stálého míchání přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum, vařte dokud  nebude rýže měkká - trvá to kolem 40 minut. Průběžně míchejte aby se rýže nepřipálila. Tekutina se hodně vyvaří a rýže zhoustne. Po uvaření rozdělte do misek nebo skleniček ve kterých budete rýži podávat a nechte zchladnout. Vlažná rýže je chutnější než úplně vychlazená. 

Oloupejte mango a jeho dužninu rozmixujte na pyré pomocí ponorného mixeru. Pyré rozdělte na připravenou rýži. Ozdobte lístkem máty nebo meduňky a servírujte.



Varianta Mléčné rýže se švestkami a skořicí 








Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky