Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Starodávný Toskánský jablečný koláč / Torta di Mele


Tento koláč patří mezi nejznámější koláče v Toskánsku. Pekl se v obecních pecích na dřevo. Koláč má být  tedy hodně upečený, na povrchu křupavý s měkkým a nadýchaným středem. Výsledek se Vám bude líbit. Nemusíte čekat na jablečnou sezónu, abyste si mohli vychutnat autentický recept, jablka jsou k dispozici po celý rok. Příprava je snadná a rychlá. Možná vás mezi ingrediencemi překvapí olivový olej, který je součástí těsta a plnohodnotně nahrazuje máslo. Díky unikátním vlastnostem olivového oleje bude těsto vláčnější. Koláč můžete podávat k snídani, jako dezert po jídle nebo na odpolední svačinu.


Doba přípravy: 15 minut 

Doba pečení : 45 - 55 minut v závislosti na typu trouby

Bude se hodit: kuchyňský robot se šlehací metlou, lis na citrusy, cukrářská stěrka

Ingredience na jednu rozevírací dortovou formu:

3 celá vejce 

150 g třtinového cukru + 2 polévkové lžíce na posypání 

200 ml olivového oleje extra panenského (pozor ať olej nemá příliš intenzivní vůni)

200 ml plnotučného mléka

300 g hladké mouky

1 čajová lžička jedlé sody

1 citron BIO

3 zralá jablka

1 polévková lžíce medu

kousek másla a trošku hrubé mouky na vysypání a vymazání formy

Do těsta můžete přidat : Kousky ořechů, brusinky předem namočené v likéru nebo v rumu, skořici. Povrch koláče můžete před pečením posypat plátky mandlí. 


Pracovní postup: 

Formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na čtvrtky a ty pak ještě na plátky asi 0,5 cm silné. Pokrájená jablka dejte do misky a promíchejte je s medem a citronovou šťávou. Odložte stranou. Kůru z citronu nastrouhejte. Troubu předehřejte na 180 C. Nyní pomocí kuchyňského šlehače vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem do husté pěny. Mouku smíchejte s citronovou kůrou, špetkou soli a jedlou sodou. K vyšlehané směsi přilijte olej a mléko. Snižte otáčky a postupně vsypte připravenou mouku.  Důkladně promíchejte šlehací metlou. Těsto vlijte do formy, uhlaďte stěrkou. Na povrch těsta klaďte plátky jablek a ty pak zasypte třtinovým cukrem. Pokud chcete přidat plátky mandlí, přidejte je nyní. Vložte do trouby a pečte 45-55 minut. Koláč by měl být tmavě hnědý a těsto by se nemělo lepit na špejli. Po upečení nechte koláč několik minut zchladnout a teprve potom rozevřete formu. Povrch koláče můžete zlehka pocukrovat moučkovým cukrem.

Teď se posaďte na místo s krásným výhledem a vychutnejte si kousek lahodného koláče. 























-----------------------------------------------
Pozn.: Inspirace z knihy : LA BUCHTA

Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky