Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Císařský trhanec s jablky / Kaiserschmarrn



Sladký moučník, který Vám nabídnou v horských oblastech Rakouska. Jeho vzhled není nijak zářivě krásný ale všechno to dožene v chuti, obzvlášť když přidáte rum. Příprava je jednoduchá jen od vaření nikam neodcházejte. Vlastně je to taková velká potrhaná palačinka. Trhanec se tradičně podává se švestkovým kompotem ale stejně tak dobrý je i s jablky a ten si právě dnes připravíte. Určitě nic nezkazíte když ho vyzkoušíte i s třešňovým kompotem nebo vanilkovou omáčkou.  Pokud Vás bude stolu víc zdvojnásobte ingredience ale smažte na 2x. Už tak je toho plná velká pánev :-). Tak vzhůru do trhání!


Doba přípravy: 5 minut

Doba vaření : 20 minut

Bude se hodit : 

ruční elektrický mixer, nožík nebo škrabka na loupání jablek, kuchyňská váha, odměrka na tekutiny, cukrářská stěrka

Ingredience pro 2 osoby :

2 červená jablka

120g hladké mouky

špetka soli

200 ml plnotučného mléka

1 polévková lžíce krupicového cukru

4 celá čerstvá vejce

2 polévkové lžíce rumu 

2 polévkové lžíce moučkového cukru + trošku na posypání

2 polévkové lžíce předem namočených rozinek (nebo brusinek)

2 polévkové lžíce másla na opékání 

Citronová šťáva stačí jen z 1/2 citronu


Pracovní postup:

Jako první oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a pokrájejte je na tenké plátky. Aby jablka nezhnědly než je budete potřebovat pokapejte je troškou citronové šťávy.

Oddělte žloutky od bílků odložte každé zvlášť do misky.

V hlubší míse smíchejte mouku, sůl, mléko, krupicový cukr a žloutky. Vše prošlehejte ručním elektrickým mixérem se šlehacími metlami do hladkého těsta. V jiné misce ušlehejte tuhý sníh z bílků s malinkou špetkou soli. S pomocí stěrky vmíchejte opatrně sníh do těsta. Dejte rozinky okapat na malé sítko.

Na pánvi rozpusťte 1 lžíci másla přidejte jablka a nechte je mírně změknout trvá jen necelé 2 minuty. Přihod'te okapané rozinky. Přidejte zbylé máslo. Nyní přilijte do pánve těsto a nechte ho ze spodní strany zezlátnout. Nepůjde vám otočit protože je vysoké. Vezměte si dvě vidličky a začněte těsto trhat na kousky velké asi jako větší noky. A stále trhejte a otáčejte aby se kousky těsta opekli ze všech stran. Když jsou kousky těsta opečené posypte je ještě v pánvi troškou moučkového cukru a nechte je ještě pár vteřin zkaramelizovat. Stáhněte teplotu a mezi "noky" vkápněte rum pozor na vznícení. Lijte rum opatrně. Nechte odpařit alkohol a máte hotovo. 

Trhanec rozdělte na talíře, pocukrujte moučkovým cukrem a zhluboka se nadechněte. Užijte se tu vůni a následně i jeho božskou chuť. 

Trhanec je skvělým dezertem po zimní procházce nebo lyžování.

Zajímavost na závěr:

Slovo Schmarrn nebo Schmarren značí v rakouském dialektu něco nepovedeného nebo zbytečného. V případě této nepovedené palačinky je to ale nesmysl když to servírovali rakouskému císaři :-) 

Prostě je to strašně dobrý. 

















Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky