Jarní zelená polévka
Jarní zelená polévka zahřeje, zasytí a dodá tělu plno výživných látek. Pro doplnění chutí můžete přidat hobliny parmazánu nebo kousky uzeného lososa. Pokud chcete vydatnější verzi přidejte chlebové krutony. Uvařte si ji třeba na Zelený čtvrtek.
Celková doba přípravy: 30 minut
Bude se hodit : ponorný mixer, škrabka, lis na česnek
Ingredience na 3 porce :
1 malá bílá cibule
3 polévkové lžíce rostlinného oleje
4 velké brambory varná typ B
2 stroužky česneku (lze vynechat ale polévka bude velmi jemná )
1 celý pórek
150 g mraženého zeleného hrášku
150 ml smetany na vaření
1 litr zeleninového vývaru
hrst čerstvé hladkolisté petrželky na ozdobu
sůl, pepř
muškátový oříšek dle Vaší chuti
Pracovní postup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Pórek důkladně omyjte a nakrájejte najemno. Brambory oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. V hrnci na oleji orestujte cibuli do sklovita. Přidejte brambory, pórek a prolisované stroužky česneku. Osolte. Zalijte vývarem tak aby byla zelenina ponořená nemusíte ho spotřebovat všechen. Vařte na mírné teplotě cca 10 minut, přidejte hrášek a vařte dál dokud nebudou brambory měkké cca 5 minut. Polévku odstavte, přilijte smetanu a rozmixujte ji ponorným mixerem. Pokud je polévka příliš hustá nařeďte ji zbývajícím vývarem. Dochuťte solí a pepřem a můžete podle chuti přidat i špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Kdo nemůže smetanu rozmixuje jen s vývarem.
Polévku rozdělte do misek a ozdobte nasekanou hladkolistou petrželkou a podávejte. Navrch můžete přidat i kopeček kysané smetany.
Komentáře
Okomentovat