Marocká kořeněná mrkev s cizrnou / Moroccan Carrot and Chickpea
Lahodně kořeněná Marocká mrkev s cizrnou může být zdravým obědem nebo rychlou večeří. Hřejivě kořeněnou mrkev si vychutnáte po náročném dni nebo když je venku mizerné počasí. Tenhle pokrm rozhodně není nudný. Zelenina si krásně pobublává v rajčatech a hýří barvami. Koření krásně provoní Váš domov. Citronová šťáva tomu všemu dodá patřičný říz.
Doba přípravy : 15 minut
Doba vaření : 30 minut
Ingredience na 3 porce :
2 polévkové lžíce rostlinného oleje
1 středně velká bílá cibule
3 stroužky česneku
10 ks středně velkých mrkví
400g konzervovaných krájených rajčat
2 polévkové lžíce citrónové šťávy
250 ml zeleninového vývaru
400g konzervované cizrny
Koření ( měrná jednotka č.j. = čajová lžička )
1/2 č.j. mletého koriandru
1/2 č.j. mletého římského kmínu
1/2 č.j. mletého zázvoru
1/2 č.j. mleté sladké papriky
1/2 č.j. mletého pepře
sůl
hrst nasekaného čerstvého koriandru
Pracovní postup:
Cibuli pokrájejte najemno, česnek nadrobno, cizrnu propláchněte a nechte okapat. Mrkev oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Koriandr nasekejte najemno. V litinovém kastrolu se silným dnem rozehřejte olej a opékejte na něm cibuli cca 2 minuty dosklovita. Přidejte česnek a koření. nechte pár vteřin rozvonět. Vsypte mrkev a promíchejte ji s kořením. Přidejte rajčata, citronovou šťávu a vývar. Přiklopte poklicí a nechte vařit na mírné teplotě cca 20 minut doměkka. Pak vysypte cizrnu a ještě 3 minuty prohřívejte. Podle chuti osolte.
Odstavte a vmíchejte koriandr.
Jako přílohu můžete zvolit : rýži, chléb Naan nebo kuskus
Naše tipy :
- mletý zázvor můžete nahradit zázvorem čerstvým který přidáte do základu s česnekem
- pro další zajímavou chuť přidejte na závěr čerstvé lístky máty
- použijte tento recept jako návod a míru koření upravte Vašim chutím
Komentáře
Okomentovat