Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Naan / indický chleba



Naan je kvasnicový plochý chléb z pšeničné mouky pečený v peci. Je typický pro západní, střední a jižní  Asii. A  v indické kuchyni se stal šéfem nad ostatními přílohami. Moc jsme si ho oblíbili a když plánujeme vařit asijská nebo marocká jídla pokaždé k nim upečeme Naan.

Příprava: 20 minut + kynutí
Pečení: 30 minut

Ingredience na 6 placek Naan :                  

450 g hladké mouky (nejlépe pšeničné chlebové)
1 sáček sušeného droždí (7g)
1 zarovnaná čajová lžička soli
1 čajová lžička krupicového cukru
185 ml vlažné vody
90 g hustého bílého jogurtu (nejlépe řeckého typu)
2 polévkové lžíce oleje + na olej na potření placek nejlépe ve spreji
30 g přepuštěného másla, rozehřátého
opražená sezamová semínka na posypání (nemusí být)

Pracovní postup :


1) V míse smíchejte mouku, droždí, sůl a cukr. Přilijte 185 ml vlažné vody, jogurt, olej a vypracujte hladké těsto. Těsto vložte do hlubší mísy, zakryjte potravinářskou folií a nechte na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, bude to trvat zhruba hodinu.

2) Předehřejte troubu na 250 C a nechte v ní rozpálit pečící plech. Vyjměte teěto z mísy na vál a  stlačte ho pěstí. Poté ho rozdělte na 6 dílů. Každý díl vyválejte a roztáhněte na pomoučněném válu do oválu (tvar kapky) asi 12x20cm. Obě strany postříkejte olejem (vyzkoušejte olivový ve spreji). Pečte na rozpáleném plechu asi 5 minut, dokud se chléb nenafoukne a lehce nezezlátne. Pozor na přepečení chléb by byl tvrdý.

3) Hotový Naan potřete rozpuštěným máslem a posypte sezamovými semínky. Zabalte ho do alobalu aby vydržel teplý než ho budete servírovat.










Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky