Švestkový koláč s mandlemi a skořicí
Tenhle koláč má trochu mírný nádech podzimu ale péct ho můžete kdykoli máte po ruce čerstvé švestky nebo blumy. Recept je velmi jednoduchý ale výsledek famózní.
Ingredience na 1 kulatou koláčovou formu:
1 balení listového těsta
Náplň:
130 g másla + kousek na vymazání formy
100 g krupicového cukru + trochu na posypání
100 g mletých mandlí nebo lískových oříšků
100 g mletých mandlí nebo lískových oříšků
2 vejce
600 g zralých švestek
mletá skořice
mandlové lupínky na posypání
mandlové lupínky na posypání
hrubá mouka na vysypání formy
Pracovní postup:
1) Formu na koláč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Švestky omyjte, odpeckujte, nakrájejte na čtvrtky a odložte stranou.
Švestky omyjte, odpeckujte, nakrájejte na čtvrtky a odložte stranou.
2) Předehřejte troubu na 180 C.
3) Ručním elektrickým šlehačem vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte mleté mandle a postupně obě
celá vejce.
4) Vyválejte listové těsto na pomoučněném vále na tenkou placku.
Těsto vložte do formy, přitiskněte k okrajům a dno lehce propíchejte vidličkou.
Na těsto rozetřete stěrkou mandlovou náplň.
Do náplně vkládejte připravené švestky. Zlehka je zatlačte do náplně a posypte skořicí, troškou
cukru a mandlovými lupínky. Koláč vložte do vyhřáté trouby. Pečte zhruba 40 minut.
cukru a mandlovými lupínky. Koláč vložte do vyhřáté trouby. Pečte zhruba 40 minut.
Občas zkontrolujte. Koláč je upečený, když okraje listového těsta a mandlová náplň zezlátnou.
Vyzkoušejte špejlí, pokud se těsto nelepí máte hotovo.
Komentáře
Okomentovat