Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Babiččin ovocný koláč nebo i Bublanina tzv. plivací buchta


Léto je plné ovoce a my jsme našli starý recept po babičce a snad i prababiččce a upekli jsme ovocný koláč plný letních plodů. Stejné těsto můžete použít i na koláč pouze s jedním druhem ovoce např. třešněmi. Zítra jedeme na dovolenou a koláč pojede s námi, protože se dá dobře krájet a převážet, je vhodný i na piknik. Cestu přežije bez potíží. Ochutnejte léto naší babičky zapečené v koláči.


Příprava : 25 minut
Pečení : 50 minut

Ingredience na 1 koláčovou formu nebo malý pekáček s vysokým okrajem (20x30cm) :

500 g ovoce (např. meruňky, švestky, třešně, broskve, hroznové víno atd.)
150 g změklého másla + kousek na vymazání formy
150 g cukr krupice
4 celá vejce
70 g mletých mandlí
150 g hrubé mouky + trochu na vysypání formy (nebou strouhanku)
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
moučkový cukr na poprášení 

Pracovní postup:

1) Formu na koláč vytřete máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou.

2) Ovoce omyjte, zbavte pecek a pokud použijete např. meruňky pokrájejte je na čtvrtky. 
    Třešně a hroznové víno ponechte v celku. Rozehřejte troubu na 180 C.

3) Máslo utřete s cukrem šlehací metlou nejlépe za pomocí kuchyňského robota do pěny. 
    Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky zašlehávejte po jednom do máslové pěny. 
    Z bílků  se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh. 
    Do máslové hmoty vmíchejte mandle, mouku s práškem do pečiva. 
    Vypněte robot a ručně pomocí stěrky vmíchejte sníh z bílků.

4) Těsto rozetřete do formy a poklaďte ovocem. Pečte ve spodní části trouby asi 50 minut. 
    Zkontrolujte špejlí zda se těsto nelepí.
    Po upečení ponechte ješte asi 10 minut ve vypnuté troubě. 
    Pak koláč vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout. 
    Nakonec ho zlehka poprašte moučkovým cukrem.














Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky