Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Tatin de tomates / Francouzský obrácený rajčatový koláč

  Již loni v létě jsem myslela na tenhle skvělý koláč. Představovala jsem si venkovní stůl s ubrusem a na něm tenhle koláč doprovázen malým salátem. Sklenka vína a západ slunce. U stolu lidé které mám moc ráda. A letos se mi to podařilo dokonce i s degustací vína.  Mírné obavy jsem  měla z toho jak  budou chutnat hostům teplá rajčata, ale mé obavy byli zbytečné. Všem u stolu koláč chutnal a proto nabízím recept i Vám našim čtenářům. 




Příprava : 15 min.
Pečení : 40 min.

Ingredience na 1 koláčovou formu :

1 kg cherry rajčat (omytých, osušených a zbavených stopek)
1 těsto (pâte brisée nebo listové)
recept na pâte brisée najdete zde : http://bistrosezona.blogspot.cz/2013/06/tarte-tatin.html
1 polévkovou lžíci dijonské hořčice
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce hnědého cukru
1 větvička rozmarýnu
sůl, pepř
parmazán na posypání nebo kozí sýr    


Malá rada : vyzkoušejte si předem v prázdné formě zda vám rajčata vaplní celý prostor. Pokud ne přidejte tolik aby dno bylo zcela zakryté.


Pracovní postup :

1) Na pánvi rozehřejte olej, přidejte rajčata, rozmarýn (stáhněte lístky rozmarýnu z větvičky), sůl, pepř a zasypte cukrem. Opékejte 10 minut. Rajčata po chvíli začnou lehce praskat často je otáčejte vařečkou. Vypněte hořák a udržujte vlažné.

2) Troubu rozehřejte na 210 C. Rozválejte těsto na vále lehce posypané  moukou do velikosti formy do tvaru kruhu. Rajčata vložte do formy a pokapejte je hořčicí.

3) Rajčata zakryjte těstem a a těsto lehce vmáčkněte do formy. Tím vytvoříte okraje koláče. Těsto zlehka propíchejte vidličkou a koláč vložte do trouby. Pečte 10 minut na 210 C a poté snižte teplotu na 180 minut a pečte dalších 20 minut. Těsto zezlátne a zpevní.

4) Upečený koláč ponechte zhruba 5 minut ve formě a poté ho pomocí talíře přetočte a vyklopte. Koláč posypte parmazánem nebo na něj dejte kousky kozího sýra. Koláč servírujte vlažný s dobrým bílým vínem a zeleninovým salátem.

5) Dochutit můžete koláč také ančovičkami nebo tapenádou z oliv.









Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky