Koláč s letním ovocem
Odpočinek těsta : 1 hodinu
Doba pečení : 45 minut
Budete potřebovat : pečící plech, pečící papír, vál, váleček na těsto
Ingredience na náplň:
6 pevných nektarinek nebo broskví
6 meruněk
120 g červeného rybízu
2 polévkové lžíce cukru krupice
30 g másla
4 polévkové lžíce meruňkové nebo pomerančové marmelády
Ingredience na těsto :
250 g hladké mouky + trochu na poprášení válu
150 g másla
1 polévková lžíce cukru moučka
1 celé vejce
6 polévkových lžice mléka
špetka soli
Pracovní postup:
1) Do šlehací mísy od robota vsypte mouku, máslo na kousky, cukr a špetku soli. Mixujte až vznikne sypká směs. Přidejte celé vejce a mléko a znovu mixujte až se všechny ingredience spojí v těsto. Vypněte robot a těsto vyjměte a zfromujte do koule. Obalte potravinovou fólií a uložte do lednice na 1 hodinu.
2) Omyté broskve a meruňky vypeckujte a pokrájejte na čtvrtky a následně na tenké plátky. Rybíz zbavte stopek, omyjte a nechte okapat na cedníku. Rozehřejte troubu na 180 C.
3) Kuchyňský vál posypte trochou hladké mouky. Vyjměte těsto z lednice a z fólie a pomoví válečku ho rozválejte na plát. Snažte se dodržet tvar obdélníků a zhruba velikost pečícího plechu. Těsto vyválejte na sílu asi 1 cm a přeneste ho na plech vyložený pečícím papírem. Vytvořte okraje koláče a dno těsta propíchejte vidličkou. Těsto kromě okrajů potřete marmeládou a poklaďte připraveným ovocem. Nejdříve meruňky a broskve a na závěr celý povrch posypte rybízem a na ovoce položte malé kousíčky másla a posypte cukrem krupice (2 lžíce).
4) Koláč vložte do trouby a pečte 40 - 45 minut. Těsto lehce zezlátne a je pevné. Po upečení nechte koláč zcela vychladnout. Můžete ho servírovat se zmrzlinou nebo kysanu smetanou.
Ovoce můžete doplnit malinami a borůvkami, koláč bude pestřejší.
Vychladlý koláč posypte moučkovým cukrem.
Komentáře
Okomentovat