Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Koláč s letním ovocem


Recept na tento francouzský koláč přesně vystihuje letní sezónu. Těsto je velmi křehké a tenké. Ovocnou náplň můžete přizpůsobit podle toho jaké ovoce zrovna máte doma nebo Vám právě dozrává na zahradě. Jednoduchost a skvělá chuť Vás bude nutit péct ovocný koláč stále dokola a nebudete litovat,  je vážně skvělý. Recept jsme přeložily z našeho  oblíbeného časopisu Cusine et vins de France.


Příprava : 30 minut
Odpočinek těsta : 1 hodinu
Doba pečení : 45 minut

Budete potřebovat : pečící plech, pečící papír, vál, váleček na těsto 



Ingredience na náplň:

6 pevných nektarinek nebo broskví
6 meruněk
120 g červeného rybízu
2 polévkové lžíce cukru krupice
30 g másla
4 polévkové lžíce meruňkové nebo pomerančové marmelády


Ingredience na těsto :

250 g hladké mouky + trochu na poprášení válu
150 g másla
1 polévková lžíce cukru moučka
1 celé vejce
6 polévkových lžice mléka
špetka soli                                                






Pracovní postup:


1) Do šlehací mísy od robota vsypte mouku, máslo na kousky, cukr a špetku soli. Mixujte až vznikne sypká směs. Přidejte celé vejce a mléko a znovu mixujte až se všechny ingredience spojí v těsto. Vypněte robot a těsto vyjměte a zfromujte do koule. Obalte potravinovou fólií a uložte do lednice na 1 hodinu.

2) Omyté broskve  a meruňky vypeckujte a pokrájejte na čtvrtky a následně na tenké plátky. Rybíz zbavte stopek,  omyjte a nechte okapat na cedníku. Rozehřejte troubu na 180 C. 

3) Kuchyňský vál posypte trochou hladké mouky. Vyjměte těsto z lednice a z fólie a pomoví válečku ho rozválejte na plát. Snažte se dodržet tvar obdélníků a zhruba velikost pečícího plechu.  Těsto vyválejte na sílu asi 1 cm a přeneste ho na plech vyložený pečícím papírem. Vytvořte okraje koláče a dno těsta propíchejte vidličkou. Těsto kromě okrajů potřete marmeládou a poklaďte připraveným ovocem. Nejdříve meruňky a broskve a na závěr celý povrch posypte rybízem a na ovoce položte malé kousíčky másla a posypte cukrem krupice (2 lžíce). 

4) Koláč vložte do trouby a pečte 40 - 45 minut. Těsto lehce zezlátne a je pevné. Po upečení nechte koláč zcela vychladnout. Můžete ho servírovat se zmrzlinou nebo kysanu smetanou.

Ovoce můžete doplnit malinami a borůvkami, koláč bude pestřejší. 
Vychladlý koláč posypte moučkovým cukrem.







Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky