Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Crostata ricotta e cioccolato / Čokoládovo - ricottový koláč

 
Nedávno jsme objevili recept na skvělý italský čokoládový koláč. Je jednoduchý a chutná výtečně. Obsahuje čokoládu v těstě i v náplni a  jeho celý povrch je pokrytý lesklou čokoládovou polevou. Prostě čokoholik si přijde na své. Nejlepší je koláč až druhý den. Těsto díky ricottě zvláční ale nerozpadá se. Prostě když Vás přepadne čokoládová mlsná je tenhle koláč ideální volbou. Proto tento recept zařazujeme mezi naše oblíbené.


Příprava : cca 30 - 40 minut
Doba pečení : 30 minut
Doba chlazení : nejméně  2 hodiny    


Ingredience na těsto:

180 g hladké mouky + trošku hrubé mouky na vysypání formy
55 g cukru moučka
100 g másla pokojové teploty + kousek másla na vymazání formy
1 vejce celé
20 g kakaového prášku
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva (lze vynechat ale těsto bude tužší a nižší )

Na náplň:

500 g ricotta sýr okapaný
50 g cukru krupice
3 žloutky
1 lžička vanilkového extraktu
25 g kukuřičného  škrobu
50 g hořké čokolády, nahrubo nastrouhané  
50 g rozinek nebo brusinek
předem namočených ve vodě nebo v rumu

Na polevu:

100 ml mléka
10 g cukru
75 g mléčné čokolády (může být i hořká)
  kakao v prášku asi 100 g


Pracovní postup :

1 ) Vymažte máslem a vysypte hrubou moukou formu na koláč o průměru cca 26 cm.

2)  Smíchejte mouku, cukr, máslo, vejce, kakao, sůl a prášek do pečiva. Vytvořte pevné, hladké těsto.

3)  Těsto rozválejte na velikost formy a pomocí válečku ho přeneste do fromy.
     Vytvořte okraje 2-3 cm.
     Dno lehce propíchejte vidličkou a vložte formu na chvíli do lednice.

4) Připravte si náplň.  Ručním elektrickým šlehačem smíchejte  sýr ricotta s cukrem, žloutky,
    vanilkovým  extraktem a škrobem. Dále přidejte posekanou čokoládu  a rozinky nebo brusinky.

5) Vyndejte těsto z lednice. Rozehřejte troubu na 180 C. Pomocí špachtle naneste a urovnejte krém na  
    těsto. Vložte do trouby a pečte  asi 30 minut na spodní mřížce  trouby předehřáté na 180 ° C. 
    Upečený koláč by se neměl lepit na špejli. Po upečení nechte koláč zchladnout.

6) Nyní máte čas připravit si polevu: 
    Přiveďte mléko s cukrem k varu, odstraňte z ohně. Do horkého mléka čokoládu na kousky a   
    rozmíchejte ji metličkou až se zcela rozpustí. Dále přisypávejte kakao a míchejte až získáte hustou  
    a  hladkou polevu. Zakryjte polevou upečený a vychladlý koláč. Uhlaďte pomocí špachtle a vložte 
    znovu do lednice. 
    Poleva neztuhne úplně. Zůstane vláčná a lesklá. 
    Koláč krájejte nejdříve za 2 hodiny a nejlepší je druhý den se šálkem kávy.












Komentáře

  1. Já jsem jenom ráda že umím nějaký základní moučník a že ostatním stačí ta hrníčková bábovka kterou jsem se naučila. Vlastně proč bych toho měla umět více když mě stejně nikdo nikdy nikam nepozve, že ano?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky