Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Svatomartinské rohlíčky /2020



Tradiční Svatomartinské rohlíčky už na blogu máme. Letos jsme vyzkoušeli jejich další variantu. Nový recept je jiný a těsto můžete využít i na koláč nebo vánoční cukroví. Jsou křehké a provoní Vám celý byt a navodí už přicházející atmosféru vánoc.


Ingredience na cca 20 kusů středně velkých rohlíčků:

300 g polohrubé mouky + trošku na podsypání
1/2 sáčku prášku do pečiva
40 g vanilkového cukru   
2 celá vejce + 1 vejce na potření 
140 g chlazeného másla
moučkový cukr na závěrečné posypání
Na ořechovou náplň:
180 g mletých vlašských ořechů
100 ml smetany na šlehání 33% g 
2 polévkové  lžíce tekutého medu  nejlépe lesního 
špetka skořice 
Budete  potřebovat : 
potravinová folie, kuchyňský váleček, vál, ostrý nůž, mašlovačka, malý kastrůlek na náplň, pečící papír, menší kastrůlek
Pracovní postup:
 1) Mouku s práškem do pečiva dejte do mísy. Přidejte na kostičky nakrájené máslo, vanilkový cukr. Rukama rychle zpracujte  nelepivé těsto, které následně zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici (alespoň 30 minut).
2) Do menšího kastrůlku nasypte mleté ořechy. Zalijte je smetanou a přidejte med a skořici.  Přiveďte k varu, promíchejte dřevěnou vařečkou.  Vzniknout by měla tužší hmota. Doba varu stačí jen velmi krátká stačí jen minuta. Odložte stranou a nechte vychladnout.
3) Odpočaté těsto rozdělte na 2 stejné díly. Každý díl těsta vytvarujte do koule a potom rozválejte válečkem na tloušťku okolo 3 mm a pěkně dokulata. Nožem pak z kruhu vykrojte 8 stejně velkých trojúhelníků.

4
Ořechovou náplň postupně odebírejte a každý kousek vytvarujte na malý váleček nebo kuličku (asi jako malíček). Plňku dejte na okraj trojúhelníku a strany potřete trochou rozšlehaného vajíčka. Okraj trojúhelníku přehněte přes náplň a nezapomeňte zahnout i rožky. Poté srolujte do rohlíčku. Okraje rohlíčku stiskněte pevně mezi prsty, aby se těsto na koncích spojilo a ohněte do tvaru podkovy.
5) Připravené rohlíčky rozložte na plech vystlaný pečicím papírem a potřete je  rozšlehaným vajíčkem. Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 15 -20 minut dozlatova. Hotové rohlíčky zasypte moučkovým cukrem.



Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky