Svatomartinské rohlíčky /2020
Tradiční Svatomartinské rohlíčky už na blogu máme. Letos jsme vyzkoušeli jejich další variantu. Nový recept je jiný a těsto můžete využít i na koláč nebo vánoční cukroví. Jsou křehké a provoní Vám celý byt a navodí už přicházející atmosféru vánoc.
Ingredience na cca 20 kusů středně velkých rohlíčků:
300 g polohrubé mouky + trošku na podsypání
1/2 sáčku prášku do pečiva
40 g vanilkového cukru
2 celá vejce + 1 vejce na potření
140 g chlazeného másla
moučkový cukr na závěrečné posypání
1/2 sáčku prášku do pečiva
40 g vanilkového cukru
2 celá vejce + 1 vejce na potření
140 g chlazeného másla
moučkový cukr na závěrečné posypání
Na ořechovou náplň:
180 g mletých vlašských ořechů
100 ml smetany na šlehání 33% g
2 polévkové lžíce tekutého medu nejlépe lesního
špetka skořice
180 g mletých vlašských ořechů
100 ml smetany na šlehání 33% g
2 polévkové lžíce tekutého medu nejlépe lesního
špetka skořice
Budete potřebovat :
potravinová folie, kuchyňský váleček, vál, ostrý nůž, mašlovačka, malý kastrůlek na náplň, pečící papír, menší kastrůlek
Pracovní postup:
2) Do menšího kastrůlku nasypte mleté ořechy. Zalijte je smetanou a přidejte med a skořici. Přiveďte k varu, promíchejte dřevěnou vařečkou. Vzniknout by měla tužší hmota. Doba varu stačí jen velmi krátká stačí jen minuta. Odložte stranou a nechte vychladnout.
3) Odpočaté těsto rozdělte na 2 stejné díly. Každý díl těsta vytvarujte do koule a potom rozválejte válečkem na tloušťku okolo 3 mm a pěkně dokulata. Nožem pak z kruhu vykrojte 8 stejně velkých trojúhelníků.
5) Připravené rohlíčky rozložte na plech vystlaný pečicím papírem a potřete je rozšlehaným vajíčkem. Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 15 -20 minut dozlatova. Hotové rohlíčky zasypte moučkovým cukrem.
Komentáře
Okomentovat