Špenátový krém / polévka
Špenátový krém je výživný a velice chutný. Příprava je jednoduchá. Ideální recept do chladného počasí. Určitě si najde své příznivce i přesto, že si nese zkaženou pověst z jídelen základních škol. Seberte odvahu a vyzkoušejte ji.
Doba přípravy : 10 minut
Doba vaření : 25 minut
Bude se hodit : ponorný tyčový mixerIngredience na 3 porce polévky:
400 g čerstvých omytých listů špenátu (lze použít i mražený špenát ale ne špenátové pyré)
1 menší cibule nakrájená najemno
4 stroužky česneku nasekané
2 polévkové lžíce másla
1 větší brambora - oloupané a pokrájené na kostičky (varný typ C)
1 a 1/4 litru - domácího zeleninového vývaru (horkého)
Hrst hladolisté petrželky
150 ml smetany na šlehání 33%
špetka muškátového oříšku
sůl a čertvě mletý pepř
špetka muškátového oříšku
sůl a čertvě mletý pepř
100 g pancetty nebo slaniny na dokončení
Pracovní postup:
Pracovní postup:
Pokud použijete mražený špenát nechte ho aspoň 20 minut povolit při pokojové teplotě.
V hrnci rozehřejte máslo a zpěňte na něm najemno pokrájenou cibuli a nasekaný česnek.
Přidejte pokrájenou bramboru a ještě minutu míchejte. Přilijte vývar a vařte 10 minut. Vmíchejte špenát a vařte dalších 10 minut. Vlijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Prohřejte ale už nevařte. Sejměte hrnec, přidejte petrželku a ponorným mixerem rozmixujte do hladkého krému.
Pancettu pokrájejte na kostičky a opečte ji na pánvi na sucho.
Nyní zahřejte polévku pod bod varu. Udrží si krásnou zelenou barvu.
TIP na servírování :
Polévku můžete podávat s opečenou slaninou, chlebovými krutony nebo s plátky parmazánu.
Hotovo ! Dobrou chuť ! 🥔🍃
Komentáře
Okomentovat