Jablečná šarlotka / Sharlotka
Může být ruská, polská, česká .....nikdo už neví kde jsou její kořeny. Receptů na ní je také mnoho. Hlavní ale je, že není snadnější pečený koláč. Vyzkoušejte ji s jablky, hruškami a přidat můžete i švestky. Není to žádná složitá cukrařina ale potěšíte tím i návštěvu tchýně. Ráno si na ní pochutnáte s hrnkem čaje, odpoledne si dáte kousek ke kávě. Zmizí rychlostí blesku.
Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení : 45-50 minut
Ingredience na 1 koláč:
6 velkých jablek
3 celá vejce
150 g cukru krupice
125 g hladké mouky
hrst brusinek předem namočených
hrst vlašských ořechů
vanilkový cukr nebo semínka z vanilkového lusku
skořice
moučkový cukr na posypání
kousek másla na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy
Bude se hodit:
ruční elektrický mixer
Pracovní postup:
Formu na koláč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Omytá jablka oloupejte a nakrájejte je na kostičky. Troubu předehřejte na 180 C. Pokrájená jablka vkládejte rovnou do připravené formy. Pocukrujte je, přisypte k nim ořechy a odkapané brusinky, přidejte trošku skořice a vanilku. V míse ručním šlehačem vyšlehejte celá vejce s cukrem do husté pěny. Nakonec přisypte mouku a také ji zašlehejte. Těstem zalijte připravená jablka a rozetřete ho až k okrajům a dbejte na to aby proteklo mezi kousky jablek. Vložte koláč do trouby a pečte 45-50 minut. Po upečení koláč nechte zchladnout a jeho povrch zlehka posypte moučkovým cukrem.
No a je hotovo. Pekli jste někdy něco rychlejšího ?
Náš Tip:
Jablka můžete promíchat s hruškami a přidat můžete i na plátky pokrájené švestky a kdo chce přidá kapku rumu.
Komentáře
Okomentovat