Mandlový koláč s mandlový sirupem
Rychlý koláč plný mandlí, který chutná jako marcipán. Kousek politý sirupem z cukru a likéru Amaretto vás dostane do kolen. Je to opravdu lahůdka a může to být i dezert na vánoční stůl. Rozhodně přípravu sirup nevynechejte. Sirup koláč zvláční a dodá mu silnou chuť.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení : 30-35 minut
Bude se hodit :
kuchyňský robot se šlehací metlou, cukrářská stěrka, pánev s nepřilnavým dnem, sítko na prosátí mouky
Ingredience na dortovou formu :
Ideální je použít dortovou otevírací formu
Všechny ingredience mějte v pokojové teplotě
3 celá vejce
150 g cukr krupice
1 lžičku vanilkového extraktu
150 g hladké mouky prosáté
150 g mletých mandlí
80 g rozpuštěné másla
1 lžičku citronové kůry
2 polévkové lžíce likéru Amaretto
50 g plátkových mandlí
kousek másla na vymazání formy a trošku hrubé mouky na vysypání formy
Ingredience na mandlový sirup:
100g krupicového cukru
100 ml vody
50 ml likéru Amaretto
Pracovní postup:
Formu na koláč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Máslo rozpusťte v kastrůlku při mírné teplotě a odložte stranou. Vejce s cukrem a vanilkovým extraktem šlehejte šlehačem asi 8 minut při vysokých otáčkách do jemné pěny. Snižte otáčky a postupně přidávejte mouku, mleté mandle a citronovou kůru. Nakonec vlijte rozpuštěné máslo a likér Amaretto. Vše zašlehejte do jemného hladkého těsta.
Rozehřejte troubu na 180 C. Těsto rozprostřete do formy a uhlaďte stěrkou. Povrch posypte plátky mandlí.
Koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 30 -35 minut. Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí.
Koláč vyjměte z trouby a nechte pár minut zchladnout.
Nyní si připravte sirup :
V pánvi zahřejte cukr a po chvilce přilijte vodu. Nechte 10 minut bublat a nakonec přilijte likér Amaretto.
Koláč polévejte vlažným sirupem přímo na talíři před servírováním.
Dobrou chuť !
Komentáře
Okomentovat