Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Savojský jablečný koláč / TARTE AUX POMMES DE SAVOIE

Lehký koláč s jablky, který zmizí dřív než se otočíte. Ingredience určitě máte po ruce. 

Koláč je skvělý i k snídani a můžete si ho zabalit s sebou třeba na víkendový výlet. 

K němu termosku s horkým čajem oslazený medem a budete šťastni kdekoli na světě.


Doba přípravy : 20 minut

Doba pečení :     30 minut


Bude se hodit :

kuchyňský robot se šlehací metlou, cukrářská stěrka, sítko na prosátí mouky, nožík na loupání jablek, 

lis na citrusy


Ingredience na dortovou formu :

Ideální je použít dortovou otevírací formu

Všechny ingredience mějte v pokojové teplotě


100 g hladké mouky 

1/4 sáčku do prášku do pečiva

2 celá vejce

80 g moučkového cukru

80 g rozpuštěného másla 

1 citrón BIO (upotřebí se kůra i šťáva)

3 jablka (doporučuji odrůdu GALA )

50 ml smetany ke šlehání 

špetku mleté skořice

kousek másla na vymazání formy a trošku hrubé mouky na vysypání formy

+ kousek másla na závěr na jablka 

+ trošku hnědého třtinového cukru na závěr 


Pracovní postup :

Formu na koláč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na tenké plátky. Odložte je stranou do misky a pokapejte je trochou citronové šťávy. 

Máslo rozpusťte v kastrůlku při mírné teplotě a odložte stranou.

Vejce s moučkovým cukrem šlehejte asi 8 minut při vysokých otáčkách do husté pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Snižte otáčky přidejte máslo a postupně zašlehejte mouku a přidejte i kůru z 1/2 citronu. Nyní podle konzistence těsta přidejte smetanu. Tak aby těsto bylo husté asi jako na lívance. Těsto nalijte do formy, uhlaďte stěrkou jeho povrch. Rozehřejte troubu na 180 C. 

Jablka poklaďte kolem dokola na povrch koláče, posypte je zlehka třtinovým cukrem, špetkou skořice a poklaďte kousíčky másla. 

Koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 30 -35 minut. Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí. 

Koláč vyjměte z trouby a nechte pár minut zchladnout.










Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky