Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Advent 2020

  

                             ADVENT / Čas vánočních příprav 



                    **** A D V E N T ****

                                        Nejbláznivější a zároveň nejkrásnější období roku právě nastalo.

29.11. jsme zapálili první svíčku na adventním věnci a vánoční přípravy mohou začít. Užívejte si večery při svíčkách obklopeni těmi, které máte rádi a hlavně dobrým a kvalitním jídlem ať už slaným nebo sladkým. Provoňte si byt perníčky a svařeným vínem. Neznám nic hezčího než přijít do vyzdobeného bytu zmrzlá z procházky a zachumlat se do deky s šálkem horkého nápoje. Miluji horkou čokoládou a vánoční punč. Začněte si vánoční čas užívat co nejdříve, jinak Vám proteče mezi prsty.

           


1.12. zavěste nad dveře jmelí - nejobdivovanější parazit na světě - a můžete se pod ním beztrestně  
líbat s kýmkoli a ještě dnes vyloupněte první sladkost nebo překvapení z adventního kalendáře. 
Chvojí ve váze vás ochrání před zlem a nemocemi.

          

4.12.  je čas pečení cukroví - vrhněte se do toho a na nic nečekejte ať se Vám vše podaří a cukroví se stihne rozležet do svátků. Vánoční cukroví se peklo, aby domov ochránilo před zlými duchy.
V tento den zapalte druhou svíčku na adventním věnci.



Kupte si nebo jinak obstarejte větvičku třešně "Barborku" a když Vám rozkvete na Štědrý den do roka se bude konat svatba.



5.12. chodí městem i venkovem Mikuláš, čert a anděl ať už je pustíte domů či nikoli tradice je to 
velmi stará a krásná. 



13.12. zapalte třetí svíčku, dokupte poslední dárky, zabalte je a opatřete je jmenovkou. 
Vysajte doma všechny kouty od pavučin a v příštím roce se vás nebudou držet blechy.
A teď běžte třeba na zimní procházku a zpívejte si koledy.



20.12. zapalte poslední čtvrtou svíčku.
Sestavte vánoční menu a nakupte potraviny na štědrovečerní stůl, vyzdobte si byt a kupte stromeček. 
Letos můžete překvapit třeba tradiční vánoční francouzskou roládou Bouche de Nöel.



Zbývá zdobení stromku a spousta vaření ale najdete-li si v tomhle shonu trochu času věnujte je pohádkám a taky trochu kouzlům vánoc.


                     Mám tu pár tipů na vánoční čarování: 
****************************************************************

Ořech:
Večer před Štědrým dnem si nachystejte k posteli vlašský ořech. Ráno po probuzení pokud se nebojíte, že přijdete o vidinu zlatého prasátka vyloupněte jádro z ořechu a nalačno ho snězte.
účinek je ohromující : celý rok vám dají pokoj blechy a štěnice a to za to stojí …..*

Šupina:
Tohle kouzlo je známé a uvádím ho jen proto, že je důležité !!! Vynechat lze jen tehdy pokud opravdu nepotřebujete peníze. 1-3 šupiny (podle uvážení jak velký mamon si přejete ) uschovejte do peněženky a nezapomeňte starou šupinu vyhodit, protože už je zcela vyčerpaná ! Opatrujte šupinky v případě jejich ztráty hrozí insolvence .*

Házení pantoflem:
Je pro dívky svobodné. Na Štědrý den se dívka postaví zády ke dveřím a přes rameno hodí obuví. Zkušené to mohou zkusit i nohou. Dopadne-li špicí ke dveřím - vdavky jsou do roka jisté a dívka opustí svůj domov. Otočí-li se ke dveřím podpatkem - volnost, svoboda a ubytování v mama hotelu po další rok zajištěno !*

Pouštění skořápek a lití olova zná asi každý a tato kouzla se praktikují v mnoha domácnostech ale stoupnout bosou nohou na sekeru před večeří to už je trošku problém pokud nejste manželkou dřevorubce. Nicméně je to kouzlo plné energie a po vykonání tohoto rituálu by Vás po celý rok neměli bolet nohy ani trápit revma.*

Pár rad závěrem: 

Na Štědrý den by se nemělo prát prádlo. Vánočka na štědrovečerním stole ochrání před zlými silami. Dívka, která o Vánocích sebere devět patek od vánoček, se do roka vdá. 
Provaz ovázaný kolem nohou stolu na Štědrý večer ochrání domácnost před zloději.
Rozkrojené jablíčko napoví jak na tom budete se zdravím v roce následujícím. 

Na svátečním stole podle lidových obyčejů nesmí chybět tyto magické rekvizity pro ochranu domácnosti : česnek, med, svěcená křída (v tom vidím trochu potíže) a černý kmín !
Počet stolovníků by měl být vždycky sudý. Je-li lichý honem někoho přizvěte ke stolu nebo alespoň prostřete pro další osobu která jde kolem a nemá s kým stolovat (trochu riziko) ale prý to odvrátí potíže a neštěstí celé rodině a to stojí za trochu námahy.
Nevstávejte od stolu dřív než ostatní dojedí i kdyby za dveřmi stál prezident čehokoli.
A pozor nikomu nedávejte poslední sousto, je v něm zakleta největší síla.
Rybí polévku jezte pomalu, abyste byli dlouho živi.
A tohle mně baví ze všeho nejvíc drobky z vánočky hoďte Meluzíně, aby měla čím nakrmit své dětičky. Podívejte se pořádně z okna na koho to házíte, ne každý kdo se plíží kolem Vašich oken je Meluzína.
Konec čarování !!!*



Něco málo ke zdobení stromku:
Nemáte-li ozdoby, pověste na stromek jablíčka, mandarinky ozdobené hřebíčkem a převázané stužkou, vlašské ořechy, borové šišky, ozdoby ze slámy a perníčky. Kdo ozdoby má vybere barvy ve kterých to bude stromečku slušet. Tradiční je červená a bílá ale krásná je i stříbrná. Slušet mu to bude tak jak vy ho naparádíte. Nezapomeťe si ozdobit vstupní dveře krásným věncem, který bude vítat Vaše hosty.

Sladké a čarovné vánoce 2020 Vám přeje Bistro Sezona*

        

P.S : a sypte ptáčkům........... tak už sypte :-)


P.F. 2021







Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky