Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Ghent Waterzooi /



Klasické jídlo severní Belgie. Původně byl tento pokrm připravován pouze z rybího masa. V současnosti se více připravuje z masa kuřecího. Přesné recepty na přípravu neexistují. Jedná se o dušený pokrm s polévkovým základem. Chuť udává především vaječný žloutek, smetana a zeleninový vývar. My jsme si recept upravili tak aby vyhovoval našim představám a chutím. Pokud jeho přípravu znáte, napište nám v čem se od toho vašeho receptu ten náš odlišuje. Vyzkoušejte tento  sytý a chutný pokrm, plný kuřecího masa a zeleniny. Waterzooi by šlo volně přeložit jako vroucí voda a fajnšmekři ho vylepšují přidáním piva nebo bílého vína. A někdy můžete narazit i na ochucení citronovou šťávou.


Doba přípravy: 20 minut

Doba vaření: 30 minut


Ingredience na 3 velké porce:

2 litry vody

3 kuřecí stehna 

2 pórky 

3 stonky řapíkatého celeru 

2 středně velké cibule

4 stroužky česneku

6 brambor středně velkých

tymián

3 bobkové listy 

250 ml smetany na vaření 

2 žloutky 

1 velká lžíce másla 

mletý pepř, sůl

velká hrst hadkolisté petrželky


Pracovní postup:

Nejdříve si připravte veškerou zeleninu:

Omyté a očištěné pórky a mrkve nakrájejte na tenká kolečka. Cibuli a česnek jen oloupejte a ponechte je vcelku. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Řapíkatý celer omyjte, oloupejte a pokrájejte nadrobno. 

Ve velkém hrnci přiveďte k varu 2 litry vody. Do vody vložte vařit celá kuřecí stehna, mrkev, brambory, řapíkatý celer, celou cibuli, celý česnek, bobkový list. Přidejte trošku sušeného tymiánu nebo pokud máte čerstvý přidejte několik větviček. Osolte 1/2 lžičkou soli a trochou mletého pepře. Vařte cca 20 minut. Vyzkoušejte zda je kuře měkké a poté sceďte vývar přes velký cedník. Vývar uchovejte. Cibuli, česnek a bobkový list vyjměte a vyhoďte je, svoji funkci už splnili. Maso nechte zchladnout a oberte ho od kostí a od kůže. Obrané maso pokrájejte na proužky. V jiném hrnec si rozehřejte celou lžíci másla a orestujte na něm pórek cca 2 minuty. K pórku přidejte zbylou zeleninu a pokrájené maso. Zalijte vývarem jen tak aby bylo vše ponořené. Přilijte 200 ml smetany, promíchejte a nechte probublávat cca 10 minut. Pokrm by měl být hodně hustý. Dochuťte solí a pepřem. Odstavte z hořáku. Žloutky rozšlehejte vidličkou se zbylou smetanou a vlijte do hotového pokrmu. Dále už nevařte. Podávejte hojně posypané sekanou petrželkou. 

Dobrou chuť.









Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky