Perník s jablky
Zima za okny, doma teplo, hrnek čaje a kousek perníku. Takového toho obyčejného s marmeládou. Přesně takovou atmosféru si můžete vytvořit kdykoli vás napadne. Stačí pár minut a už vkládáte do trouby voňavé těsto které se promění v úžasnou pochoutku. My do těsta přidáváme nastrouhaná jablka která dodají těstu vláčnost. Tak honem pro všechny ingredience a ještě dnes si můžete pochutnávat na perníku jako od maminky. Formu můžete použít klasickou rozevírací dortovou hranatou nebo kulatou.
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení : 45 minut
Ingredience na 1 koláčovou formu:
3 celá vejce
180g krupicového cukru nebo hnědého třtinového
350 g polohrubé mouky
40 g tmavého kakaa
100 ml oleje (slunečnicový, řepkový)
200 ml plnotučného mléka
3 středněvelká šťavnatá jablka
20 g prášku do perníku
6 g prášku do pečiva (je to cca 1/2 sáčku)
1 polévková lžíce brusinkového džemu
1-2 lžičky Směs koření do perníku (skvělé mají zde: https://www.koreni.cz/obchod/korenici-smesi/pernik)
strouhaný kokos na posypání hotového perníku
rybízový nebo brusinkový džem na potření povrchu asi 4 polévkové lžíce
kousek másla na vymazání formy
trošku hrubé mouky na vysypání formy
Bude se hodit:
struhadlo, malý nožík, kuchyňský robot se šlehací metlou, kuchyňská váha, cukrářská stěrka
Pracovní postup:
Vymažte formu máslem a vysypte ji hrubou moukou. Jablka oloupejte a nastrouhejte je do misky na struhadle nahrubo. Odložte je stranou. Do šlehací mísy rozklepněte celá vejce, přidejte krupicový cukr. Nasaďte šlehací metlu a šlehejte při vyších otáčkách cukr s vejci do pěny. Trvá to pár minut. Snižte otáčky. Mouku promíchejte s práškem do pečiva i s práškem do perníku. Do nadýchané hmoty zvolna přisypávejte mouku, potom přidejte kakao. Promíchejte a přilévejte olej a mléko. Nyní přidejte lžíci brusinkového džemu. Nakonec vysypte jablka. Zlehka promíchejte, stačí už jen ručně pomocí stěrky.
Rozehřejte troubu na 160C. Těsto nalijte do připravené formy. Pomocí stěrky mu uhlaďte povrch a vložte do trouby. Pečte cca 45 minut. Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí. Perník nechte chvíli zchladnout potom uvolněte formu a ještě vlažný ho potřete marmeládou. Když je těsto ještě teplé marmeláda se do něj krásně vpije. Povrch posypte kokosem. A nechte perník zcela vychladnout.
Teď si přivoňte a ukrojte si kousek. Udělá vám dobře.
Náš TIP : Perník můžete také polít rozpuštěnou čokoládou a do těsta přidat hrst vlašských ořechů.
Tak už mizím a nebudu Vás rušit.......
Komentáře
Okomentovat