Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Perník s jablky


Zima za okny, doma teplo, hrnek čaje a kousek perníku. Takového toho obyčejného s marmeládou. Přesně takovou atmosféru si můžete vytvořit kdykoli vás napadne. Stačí pár minut a už vkládáte do trouby voňavé těsto které se promění v úžasnou pochoutku. My do těsta přidáváme nastrouhaná jablka která dodají těstu vláčnost.  Tak honem pro všechny ingredience a ještě dnes si můžete pochutnávat na perníku jako od maminky. Formu můžete použít klasickou rozevírací dortovou hranatou nebo kulatou.


Doba přípravy: 15 minut

Doba pečení : 45 minut


Ingredience na 1 koláčovou formu: 

3 celá vejce

180g krupicového cukru nebo hnědého třtinového

350 g polohrubé mouky

40 g tmavého kakaa

100 ml oleje (slunečnicový, řepkový)

200 ml plnotučného mléka

3 středněvelká šťavnatá jablka

20 g prášku do perníku

6 g prášku do pečiva (je to cca 1/2 sáčku)

1 polévková lžíce brusinkového džemu 

1-2 lžičky Směs koření do perníku (skvělé mají zde: https://www.koreni.cz/obchod/korenici-smesi/pernik)

strouhaný kokos na posypání hotového perníku

rybízový nebo brusinkový džem na potření povrchu asi 4 polévkové lžíce

kousek másla na vymazání formy

trošku hrubé mouky na vysypání formy


Bude se hodit: 

struhadlo, malý nožík, kuchyňský robot se šlehací metlou, kuchyňská váha, cukrářská stěrka


Pracovní postup:

Vymažte formu máslem a vysypte ji hrubou moukou. Jablka oloupejte a nastrouhejte je do misky na struhadle nahrubo. Odložte je stranou. Do šlehací mísy rozklepněte celá vejce, přidejte krupicový cukr. Nasaďte šlehací metlu a šlehejte při vyších otáčkách cukr s vejci do pěny. Trvá to pár minut. Snižte otáčky. Mouku promíchejte s práškem do pečiva i s práškem do perníku. Do nadýchané hmoty zvolna přisypávejte mouku, potom přidejte kakao. Promíchejte a přilévejte olej a mléko. Nyní přidejte lžíci brusinkového džemu. Nakonec vysypte jablka. Zlehka promíchejte, stačí už jen ručně pomocí stěrky. 

Rozehřejte troubu na 160C. Těsto nalijte do připravené formy. Pomocí stěrky mu uhlaďte povrch a vložte do trouby. Pečte cca 45 minut. Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí. Perník nechte chvíli zchladnout potom uvolněte formu a ještě vlažný ho potřete marmeládou. Když je těsto ještě teplé marmeláda se do něj krásně vpije. Povrch posypte kokosem. A nechte perník zcela vychladnout. 

Teď si přivoňte a ukrojte si kousek. Udělá vám dobře.

Náš TIP : Perník můžete také polít rozpuštěnou čokoládou a do těsta přidat hrst vlašských ořechů.

Tak už mizím a nebudu Vás rušit.......






Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky