Kuře Cacciatore / Pollo alla cacciatora
Kuře Cacciatore (překlad: kuře po lovecku) je velmi oblíbený recept v domácí italské kuchyni. Recept je snadný, chutný a má neskutečné množství variant. Každá italská rodina ho připravuje po svém. Ingredience i množství se liší oblast od oblasti. U nás zvítězila varianta s červeným vínem, žampiony a olivami.
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 1 1/2 hodiny
Bude se hodit:
2 větší pánve, velký hrnec nejlépe litinový s poklicí, děrovaná naběračka nebo cedník, lis na česnek
Ingredience na 3 porce:
3 menší kuřecí stehna
200 g očištěných žampionů
100g pancetty nebo slaniny
100 ml červeného vína
1 sklenice rajčatové passaty
6 polévkových lžic olivového oleje
hrst pokrájené petrželky hladkolisté
1 lžička kaparů v soli
2 špetky sušeného tymiánu
4 stroužky česneku
1 čerstvá paprika červená
1 ks středně velká bílá cibule
100g pokrájených vypeckovaných černých oliv
3 kuličky jalovce
Trošku hladké mouky na poprášení
mletý černý pepř, sůl
Pracovní postup:
Omytá a osušená kuřecí stehna osolte, opepřete a posypte tymiánem. Nakonec maso zlehka poprašte hladkou moukou a odložte stranou. Slaninu pokrájejte na nudličky. Cibuli pokrájejte najemno. Žampiony očistěte a pokrájejte na plátky. Papriku omyjte, zbavte stopky a semen a pokrájejte ji na kostičky. Stroužky česneku prolisujte lisem na česnek.
Ve velké pánvi rozehřejte 2 polévkové lžíce oleje a opečte na něm připravená kuřecí stehna se slaninou. Opékejte ze všech stran cca 10 minut. Potom kuře i slaninu vyberte děrovanou naběračkou a vložte vše do připraveného velkého hrnce. Na druhou čistou pánev nalijte 2 lžíce oleje a rozehřejte pánev a přidejte cibuli a papriku. Nyní přidejte polovinu prolisovaného česneku, kapary a pokrájené olivy. Za stálého míchání restujte 5 minut. Potom pomocí děrované naběračky přendejte směs ke kuřeti. Do pánve přilijte další 2 lžíce oleje a osmahněte krátce žampiony které následně také přidejte do hrnce ke kuřeti a zelenině. Nakonec do pánve vlijte víno a nechte ho 10 minut redukovat poté ho vlijte také do hrnce k ostatním surovinám kam a ještě přidáte rajčatovou passatu a kuličky jalovce. Vše promíchejte přidejte sůl a mletý pepř.
Rozehřejte troubu na 190C. Hrnec zakryjte poklicí a vložte ho do rozpálené trouby a duste cca 1 hodinu. Po hodině zkontrolujte zda je maso měkké. Vyjměte hrnec z trouby přidejte zbytek česneku a petrželku . Ochutnejte a případně dosolte a přidejte pepř. Pokud budete dochucovat nechte hrnec probublávat na plotně aby se koření provařilo. Nezapomeňte z omáčky vyndat jalovec není moc dobrý když do něj omylem kousnete.
Jako přílohu můžete zvolit fregolu sardu (sardská drobná těstovina podobná tarhoně) nebo gnocchi.
Dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat