TOMAJDA polévka / TOMATO COCONUT SOUP
Tomuhle receptu jste dali jméno vy. Užijte si skvělou chuť polévky, z rajčat, kokosového mléka s kuřecím masem. Děkujeme za podporu v anketě na Facebooku a Instagramu. Věříme, že vydatná a přesto lehká Tomajda bude patřit mezi Vaše oblíbené pokrmy.
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 35-40 minut
Bude se hodit : škrabka, nůž na loupání zeleniny, kuchyňské prkénko,
Ingredience na 3 větší porce:
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 středně velká cibule nebo šalotka
3 mrkve
1 stonek řapíkatého celeru
2 větší stroužky česneku
sůl, mletý čerstvý pepř
3 polévkové lžíce rajského protlaku
sušený tymián nebo oregáno
1 plechovka krájených sterilovaných rajčat
2 kuřecí prsa lze nahradit krůtím prsem (cca 400g)
1,5 litru drůbežího vývaru
špetka sušeného chilli
160 ml kokosového mléka - víc nedávejte
3 hrsti mladého čerstvého baby špenátu
hrst hladkolisté petržele a hrst bylinek na ozdobu podle Vašich možností
čerstvá chilli paprička - nemusí být
PRACOVNÍ POSTUP:
Oloupejte a nakrájejte cibuli najemno, oloupanou mrkev a řapíkatý celer nakrájejte na kostičky. Oloupejte česnek a nakrájejte ho nadrobno. V hlubokém hrnci rozehřejte olej, přisypte postupně cibuli, řapíkatý celer, mrkev a česnek. Osolte špetkou soli. Vše promíchejte a nechte chvíli opékat. Přidejte protlak, promíchejte a nechte ho rozvonět. Nyní přidejte špetku sušeného tymiánu či oregána, špetku sušeného chilli zamíchejte a lehce opepřete. Nyní přidejte omytá a osušená kuřecí prsa. Pokud jsou velká podélně je rozkrojte ale ponechte větší kusy. Přidejte krájená sterilovaná rajčata a vývar. Vývaru použijte jen tolik aby bylo maso ponořené. Přiveďte polévku k varu, snižte teplotu aby si pomalu bublala a nechte ji zvolna vařit cca 30 minut. Nyní vyjměte kuřecí prsa a pokud jsou měkká a nakrájejte je na prkénku nožem na tenké plátky. Do polévky vmíchejte kokosové mléko, promíchejte a prohřejte. Ochutnejte a pokud potřebujete dosolte případně přidejte ještě mletý pepř. Nyní vložte maso zpět do polévky.
Pokrájejte omytou petrželku a vsypte ji do polévky. Hrnec s polévku odstavte z plotny. Do teplé polévky vsypte omyté a okapané mladé listy špenátu. Několik lístků si ponechte na ozdobu.
Polévku rozdělte do hlubokých misek, ozdobte ji listy špenátu a bylinkami a kdo to má rád ostřejší může přidat pár koleček čerstvé chilli papričky.
Přejeme dobrou chuť a krásný den.
Komentáře
Okomentovat