Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Jablečno - ořechový dort s melasovým krémem


Dort je to spíše podzimní či zimní ale upéct ho můžete celý rok. Je šťavnatý, velmi chutný a rychlý na přípravu. Melasa v krému mu dodá nevšední chuť. Pokud melasu nemáte můžete ji nahradit lesním medem případně zlatým sirupem. 


Doba přípravy: 15 - 20 minut

Doba pečení : 45 - 50 minut 


Bude se hodit : 

struhadlo na jablka, ostrý nožík na loupání jablek, kuchyňský robot se šlehací metlou, špejle, kuchyňská váha



Ingredience těsto na 1 otevírací dortovou formu:

300 g prosáté hladké mouky

1 čajová lžička mleté skořice

1/2 čajové lžičky jedlé sody

180 g tmavého třtinového cukru

250 ml slunečnicového nebo olivového oleje

4 celá vejce

3 jablka oloupaná a nahrubo nastrouhaná

100 g mletých vlašských nebo lískových ořechů + trošku mletých ořechů na ozdobu

+ kousek másla na vymazání formy a trošku hrubé mouky na její vysypání


Ingredience na krém:

100 g změklého másla

50 g tmavého třtinového cukru

1 polévková lžíce černé melasy

200 g smetanového sýra ( philadelphia, lučina příp. mascarpone)

Hrst vlašských ořechů na ozdobu


Pracovní postup :

Dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Rozehřejte troubu na 155 C. 

Mouku, skořici, jedlou sodu a třtinový cukr smíchejte v míse ve které budete šlehat těsto. Pozor aby cukr netvořil hrudky. Přilijte olej, přidejte vejce a nastrouhaná jablka. Zapněte šlehač a ušlehejte hutné těsto. Přidejte ořechy a znovu šlehejte. Těsto vlijte do dortové formy a uhlaďte jeho povrch stěrkou. Vložte formu testem do trouby a pečte cca 45 minut. Těsto zpevní a má hnědou barvu. Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí. Nechte několik minut zchladnout a poté korpus položte na prkénko  nebo vál a nechte ho zcela vychladnout. Po vychladnutí korpus rozřízněte. 

Připravte si krém:

Všechny suroviny vyšlehejte na hladký krém a dejte na 20 minut chladit.

Část krému použijte na potření spodního plátu korpusu. Přiklopte vrchním plátem korpusu a zbytek krému naneste na povrch dortu. Uhlaďte. Povrch dortu posypte mletými ořechy a ozdobte celými vlašskými ořechy. Hotový dort uložte na hodinu chladit do lednice. Výborný je i druhý den.

Zajímavost: Třtinová melasa je tmavý sirup, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru. Využívá se jako náhradní sladidlo a má také celou řadu zdraví prospěšných vlastností.

Náš tip: dort můžete posypat osušenými jedlými květy






Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky