Jablečno - ořechový dort s melasovým krémem
Dort je to spíše podzimní či zimní ale upéct ho můžete celý rok. Je šťavnatý, velmi chutný a rychlý na přípravu. Melasa v krému mu dodá nevšední chuť. Pokud melasu nemáte můžete ji nahradit lesním medem případně zlatým sirupem.
Doba přípravy: 15 - 20 minut
Doba pečení : 45 - 50 minut
Bude se hodit :
struhadlo na jablka, ostrý nožík na loupání jablek, kuchyňský robot se šlehací metlou, špejle, kuchyňská váha
Ingredience těsto na 1 otevírací dortovou formu:
300 g prosáté hladké mouky
1 čajová lžička mleté skořice
1/2 čajové lžičky jedlé sody
180 g tmavého třtinového cukru
250 ml slunečnicového nebo olivového oleje
4 celá vejce
3 jablka oloupaná a nahrubo nastrouhaná
100 g mletých vlašských nebo lískových ořechů + trošku mletých ořechů na ozdobu
+ kousek másla na vymazání formy a trošku hrubé mouky na její vysypání
Ingredience na krém:
100 g změklého másla
50 g tmavého třtinového cukru
1 polévková lžíce černé melasy
200 g smetanového sýra ( philadelphia, lučina příp. mascarpone)
Hrst vlašských ořechů na ozdobu
Pracovní postup :
Dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Rozehřejte troubu na 155 C.
Mouku, skořici, jedlou sodu a třtinový cukr smíchejte v míse ve které budete šlehat těsto. Pozor aby cukr netvořil hrudky. Přilijte olej, přidejte vejce a nastrouhaná jablka. Zapněte šlehač a ušlehejte hutné těsto. Přidejte ořechy a znovu šlehejte. Těsto vlijte do dortové formy a uhlaďte jeho povrch stěrkou. Vložte formu testem do trouby a pečte cca 45 minut. Těsto zpevní a má hnědou barvu. Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí. Nechte několik minut zchladnout a poté korpus položte na prkénko nebo vál a nechte ho zcela vychladnout. Po vychladnutí korpus rozřízněte.
Připravte si krém:
Všechny suroviny vyšlehejte na hladký krém a dejte na 20 minut chladit.
Část krému použijte na potření spodního plátu korpusu. Přiklopte vrchním plátem korpusu a zbytek krému naneste na povrch dortu. Uhlaďte. Povrch dortu posypte mletými ořechy a ozdobte celými vlašskými ořechy. Hotový dort uložte na hodinu chladit do lednice. Výborný je i druhý den.
Zajímavost: Třtinová melasa je tmavý sirup, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru. Využívá se jako náhradní sladidlo a má také celou řadu zdraví prospěšných vlastností.
Náš tip: dort můžete posypat osušenými jedlými květy
Komentáře
Okomentovat