Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Májové sladké rohlíky s tvarohem



Plněné sladké rohlíky z kynutého těsta pečené v květnu proto tedy májové :-) můžete péct s různými náplněmi celý rok. Potěší Vás k snídani i k odpolední kávě. Nejlépe chutnají v den kdy jsou upečené, jejich vůně se rozhostí v celém domě. 


Doba přípravy : kvásek 15 minut, 60 minut kynutí, 25 minut ruční příprava rohlíků

Doba pečení : 15-20 minut


Bude se hodit: 

kuchyňský vál, váleček, rádýlko nebo příborový nůž, šlehací metla, pečící papír

kuchyňská váha 

Ingredience na cca 10 kusů:

Těsto:

👉 Všechny suroviny si připravte předem aby měli pokojovou teplotu.

120 g plnotučného mléka

60 g rostlinného oleje

150 g bílého jogurtu

250 g hladké mouky

250 g polohrubé mouky

12 g čerstvého droždí 

1/2 čajové lžičky soli

3 polévkové lžíce krupicového cukru 

1 celé vejce na potření

Tvarohová náplň :

1 plnotučný tvaroh ve vaničce

1 žloutek 

3-4 lžíce krupicového cukru ( jednu lžíci můžete nahradit vanilkovým cukrem stejné množství)

citronová kůra ( nemusí být)

hrst sušených brusinek nebo rozinek - jak kdo má rád - předem namočených ve vlažné vodě nebo rumu

Vanilkový puding na zahuštění v případě potřeby


Pracovní postup:

Ohřejte mléko aby bylo vlažné nesmí být horké. Vlijte ho do menší misky, rozdrobte do něj všechno droždí a přidejte jednu polévkou lžíci z připraveného cukru. Nechte 15 minut pod utěrkou pracovat. Uvidíte-li naskakovat bublinky je vyhráno.

Do velké mísy vložte  všechny zbylé ingredience a přilijte kvásek. Ručně vařečkou vypracujte těsto. Můžete použít i robota s hnětacím hákem. Potom zformujte těsto do koule, vložte hod mísy a zakryjte utěrkou a nechte kynout v teple určitě celou hodinku. Těsto nijak zvlášť nenaskočí tak se nelekejte, pesto z něj budou fešácký rohlíčci.....slibuji...

☕ Dejte si kafe a připravte náplň. 

Všechny ingredience včetně okapaných brusinek či rozinek smíchejte na náplň. Pokud je náplň tekutá můžete zahustit jednou polévkovou lžící vanilkového pudingu. Odložte náplň do lednice.

Zpátky k těstu:

Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na 10 kousků. Z každého kousku vytvarujte kuličku a každou kuličku postupně rozválejte na do menšího oválku. Na pomyslnou horní část oválku dejte 1-2 lžičky náplně. Spodní  část oválku nařežte nožíkem nebo rádýlkem na proužky. Zavinujte odshora přes náplň. Proužky jdou až jako poslední. Lehce rohlík ohněte a klaďte na plech vystlaný pečícím papírem. Troubu rozehřejte na 190 C. Vezměte si k ruce papírové utěrky ať nejste zapatlaní jako já :-) Za chvilku na to přijdete jak nejlépe rohlíky vytvarovat. Nebojte se náplň při pečení nevyteče. Stiskněte lehce okraje rohlíků prsty. Snažte se o co nejmenší tvar rohlíků v troubě se jim moc líbí a hodně naskočí při pečení. Všechny rohlíky řádně potřete rozšlehaným vejcem a pečete cca 15-20 minut. 

Už to budeee, stavte na kafe ....

A už to je, zlatavé voňavé sladké rohlíky si tedy zasloužíte ....tak dobrou chuť.

P.S.: A příště až vás bude svrbět ruka upečte je třeba s mákem nebo s povidly ❤







Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky