Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Houbový "Stroganoff "





Trochu jiná varianta klasického pokrmu. Ta naše je bez masa a okurek a přesto je to famózní, rychlý a u nás velmi oblíbený pokrm jak k obědu tak k večeři. Trošku jsem zkoumali proč název Stroganoff a našli jsme několik zajímavých informací. Pokrm je pojmenován podle šlechtického rodu Stroganovů, ve své době velmi úspěšné šlechtické rodiny ruských obchodníků, průmyslníků, feudálů a státníků. Není zcela jisté, zda s receptem přišel samotný dvorní kuchař ruské carevny Kateřiny Veliké, Sergej Stronagov, a nebo spíše jiný člen rodu. První zmínka o pokrmu byla nalezena v kuchařské knize z roku 1861, nazvané Dar mladým hospodyňkám od Eleny Ivanovny Molochovcové. Recept je uváděn pod názvem Hovězí po stroganovsku, s hořčicí. Původní recept obsahoval, restované hovězí maso, kysanou smetanu, vývar a hořčici. Nikde žádná zmínka o houbách, cibuli či rajčatovému pyré jak je tomu dnes. A přílohou tenkrát byly brambory. Všechno má svůj vývoj a recept postupně měnil svou podobu. V restauracích ho najdete v různých obměnách a doma si ho také každý upraví podle svých chutí. A pokud budete chtít uvařit svou vege verzi, stačí vyměnit kysanou smetanu třeba za sójovou nebo kokosovou. Přidat můžete kyselé okurky či kapary. Výraznější houbovou chuť docílíte přidáním sušených lesních hub.


Doba přípravy : 10 minut

Doba vaření :     20 minut

Bude se hodit: krájecí prkénko, ostrý nůž, lis na česnek


Ingredience na 2-3 porce :

3 - 4 polévkové lžíce olivového oleje 

1 středně velká bílá cibule

1 polévková lžíce sladké  mleté papriky - přidat můžete i lžičku mleté papriky uzené

2 stroužky česneku prolisované

400 - 500 g žampionů (můžete zkusit i hlívu ústřičnou či velké Portobello žampiony)

150 -200  ml vývaru ( záleží na vás zda použijete zeleninový či hovězí vývar)

3 polévkové lžíce zakysané smetany nebo creme fraiche

hrst petrželky nasekané nahrubo

mořská sůl, mletý pepř

Příloha : rýže - zkuste třeba Basmati nebo bramborové Gnocchi

Náš TIP : Do máčky můžete přidat i 1 lžíci worcesterské omáčky

Pracovní postup:

Očištěné žampiony nakrájejte na plátky a odložte stranou. Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olej a opékejte na něm cibuli dosklovita. Přidejte houby, zvyšte teplotu a za občasného míchání opékejte asi 5 minut. Přidejte prolisovaný česnek a mletou papriku. Promíchejte a přilijte vývar. Vývaru použijte jen tolik aby byly houby ponořené. Čím bude tekutiny méně tím bude omáčka hustší. Pokud chcete přidejte worcesterskou omáčku. Ochuťte solí a pepřem. Vařte cca 7 minut a přidejte kysanou smetanu. Přidejte petrželku teď nebo si ji nechte na ozdobu. Vypněte a podávejte s miskou rýže.






Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky