Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Maková babka


Tentokrát jsme upekly babku. Ale ne tu naší ani žádnou jinou ale kynutou s mákem. Pravdou je, že na její přípravu je potřeba dost času ale na všechno dobré si člověk musí počkat, tak to prostě je. Babka je moučník stočený do copu ale takového spíše připomínající ručně vyždímané prádlo. Peče se ve formě a jeho původ sahá až někam k židovským pekařům. Babku nemusíte péct jen makovou ale také ořechovou nebo povidlovou. Ochutnáte kousek a do večera kde je babky konec.....jen se po ní zapráší. Všechny ingredience si připravte předem tak aby měli pokojovou teplotu.


Budete potřebovat  : 
potravinářská folie, kuchyňský vál, kuchyňský robot s hnětacím hákem, mašlovačka, vařečka, velká mísa, dvě malé misky:  na kvásek a na mák,  kuchyňská váha,  ostrý nožík, plech na pečení, pečící papír, forma např. na biskupský chlebíček


Doba kynutí : 10 minut kvásek,  1. kynutí 40 minut,  2. kynutí 20 minut, 3. kynutí 15 minut 

Příprava náplně: 15 minut

Doba pečení : 30 - 40 minut


Ingredience na těsto na 1 makovou babku :

20 g čerstvého droždí

80 g krupicového cukru

120 ml plnotučného mléka

300 g hladké mouky

žloutky 

1 špetka soli

50 g másla přepuštěné (připravte předem)

1 bílek na potření

Maková náplň :

150 ml plnotučného mléka

60 g krupicového cukru

trošku mleté skořice (nemusí být)

150 g mletého máku

20 g másla 

2 polévkové lžíce rumu - když to máte rádi voňavý


PRACOVNÍ POSTUP :

I. etapa 

Ohřejte mléko tak aby bylo vlažné - nesmí být horké !

Do menší misky rozdrobte všechno droždí, přidejte polévkovou lžíci cukru z množství které jste si předem odvážili. K droždí přilijte cca polovinu vlažného mléka a dvě polévkové lžíce mouky z celkového připraveného množství. Rozmíchejte na kvásek a nechte zakryté třeba potravinářskou folií na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to cca 10 minut.

II. etapa 

Do hnětací mísy prosejte zbytek mouky, přidejte zbylý cukr, nakynutý kvásek, žloutky, sůl a vychladlé přepuštěné máslo. Mísu usaďte do robotu a nasaďte hnětací hák. S pomocí robota vypracujete vláčné těsto, které necháte opat zakryté na teplém místě kynout cca 40 minut.

III. etapa 

Po nakynutí přendejte těsto na vál a zlehka ho rukama propracujte. Pomocí válečku ho rozválejte na silnější plát asi 5 mm o rozměrech 40 x 40 cm. Plát těsta zakryjte utěrkou a nechte ho kynout dalších 20 minut.

IV. etapa příprava náplně :

Nyní je čas na přípravu náplně. Ve středně velké kastrůlku přiveďte k varu mléko cukrem a skořicí. Vsypte mák a krátce povařte. Vše promíchejte a odstavte. Nyní vmíchejte máslo a rum a nechte náplň vychladnout.

V. etapa - poslední

Pečící formu vystelte pečícím papírem. Odpočatý plát těsta potřete makovou náplní. Stočte ho do rolády. Ostrým nožem roládu rozřízněte podélně na polovinu ale u jednoho konce ji úplně nedokrojte. Oba prameny rolády stočte do pletence - copu a volné konce spojte k sobě. Vložte cop do formy a je tu poslední kynutí 15 minut. Nakonec povrch potřete bílkem. Troubu rozehřejte na 180 C. Babku pečte cca 40 minut. Před koncem času vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí. Po upečení nechte krátce vychladnout ve formě a pak vyklopte a nechte zcela vychladnout. Povrch můžete zlehka pocukrovat moučkovým cukrem.

A teď si dejte kus babky ke kafi :-) to čekání za to stálo...že ?





Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky