Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Květákové KARI


Květákové Kari je super varianta pro ty co buď nemají maso po ruce nebo maso nejí. 
Jednoduché na přípravu a prudce jedlé. Doporučuji uvařit velký hrnec.


Doba přípravy : 20 minut

Doba vaření : 45 minut

Bude se hodit : ostrý nůž na krájení, struhadlo na zázvor, cedník


Ingredience na 3-4 porce podle velikosti hladu:

1  středně velký květák

1 bílá cibule

1 plechovka krájených rajčat 400g

1 čerstvá chilli paprička

1 plechovka kokosového mléka

řádný kus čerstvého zázvoru cca 5 cm 

olivový olej

svazek čerstvého koriandru

1 plechovka sterilované cizrny

Koření :

1 čajová lžička mletého římského kmínu

1 polévková lžíce Curry Madras

1 čajová lžička kurkumy

sůl 

mletý pepř - může být a nemusí

Příloha : rýže Basmati nebo chleba NAAN


Pracovní postup :

Květák nakrájejte na malé růžičky, opláchněte je pod studenou vodou a nechte okapat na cedníku. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Chilli papričku zbavte semínek a opláchněte, pak ji nakrájejte najemno. Zázvor oloupejte a nastrouhejte ho najemno. Cizrnu vsypte na cedník, propláchněte ji studenou vodou a nechte okapat. V rychlovarné konvici uvařte cca 400 ml vody.

Ve větším např. litinovém hrnci rozehřejte 4 polévkové lžíce oleje a osmahněte na něm cibuli do měkka. Nespalte ji stačí pár minutek. Vsypte všechen květák a trošku ho osolte, přidejte všechno koření a chilli papričku. Všechno to promíchejte aby se koření dostalo na všechny květáčky. Teď k tomu vsypte rajčata pěkně celý obsah plechovky a zase to zamíchejte. Přidejte zázvor a míchněte s tím. Nyní podlijte horkou vodou ale jen tak aby byl květák ponořený. Vařte do změknutí - ne do zblbnutí ---květák musí být křupavý ne rozvařený. Ke konci vaření vsypte připravenou cizrnu. Ochutnejte to všecko. Zalijte kokosovým mlékem a promíchejte. Chvilku prohřejte.

Podle potřeby dosolte, přidejte třeba trošku sušeného chilli a vůbec si to pěkně dochuťte. 

Podávejte s rýží s velkou hrstí koriandru.

Nezbývá než popřát : Dobrou chuť !














Inspirace z kuchařky Matěje Pospíšila : Sama doma a hladová - tuhle knížku YOU must have !


Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky