Květákové KARI
Doba přípravy : 20 minut
Doba vaření : 45 minut
Bude se hodit : ostrý nůž na krájení, struhadlo na zázvor, cedník
Ingredience na 3-4 porce podle velikosti hladu:
1 středně velký květák
1 bílá cibule
1 plechovka krájených rajčat 400g
1 čerstvá chilli paprička
1 plechovka kokosového mléka
řádný kus čerstvého zázvoru cca 5 cm
olivový olej
svazek čerstvého koriandru
1 plechovka sterilované cizrny
Koření :
1 čajová lžička mletého římského kmínu
1 polévková lžíce Curry Madras
1 čajová lžička kurkumy
sůl
mletý pepř - může být a nemusí
Příloha : rýže Basmati nebo chleba NAAN
Pracovní postup :
Květák nakrájejte na malé růžičky, opláchněte je pod studenou vodou a nechte okapat na cedníku. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Chilli papričku zbavte semínek a opláchněte, pak ji nakrájejte najemno. Zázvor oloupejte a nastrouhejte ho najemno. Cizrnu vsypte na cedník, propláchněte ji studenou vodou a nechte okapat. V rychlovarné konvici uvařte cca 400 ml vody.
Ve větším např. litinovém hrnci rozehřejte 4 polévkové lžíce oleje a osmahněte na něm cibuli do měkka. Nespalte ji stačí pár minutek. Vsypte všechen květák a trošku ho osolte, přidejte všechno koření a chilli papričku. Všechno to promíchejte aby se koření dostalo na všechny květáčky. Teď k tomu vsypte rajčata pěkně celý obsah plechovky a zase to zamíchejte. Přidejte zázvor a míchněte s tím. Nyní podlijte horkou vodou ale jen tak aby byl květák ponořený. Vařte do změknutí - ne do zblbnutí ---květák musí být křupavý ne rozvařený. Ke konci vaření vsypte připravenou cizrnu. Ochutnejte to všecko. Zalijte kokosovým mlékem a promíchejte. Chvilku prohřejte.
Podle potřeby dosolte, přidejte třeba trošku sušeného chilli a vůbec si to pěkně dochuťte.
Podávejte s rýží s velkou hrstí koriandru.
Nezbývá než popřát : Dobrou chuť !
Inspirace z kuchařky Matěje Pospíšila : Sama doma a hladová - tuhle knížku YOU must have !
Komentáře
Okomentovat