pondělí 18. února 2013

Batterie de cusine aneb výbava vaší kuchyně

Aby šlo vaření lehce a snadno je třeba mít všechno pěkně po ruce !  A vracet vždy na své místo aby jste v kuchyni nepoletovali jako včela po louce ale věděli co máte v pravo, co vlevo, co nahoře a co dole.
Určitě je dobré mít několik rendlíků se silným dnem a velkou hlubokou pánev s poklicí. Měla by být z litiny nebo mědi. Další pánev mělkou s nepřilnavým povrchem na přípravu omelet. Důležitá je i pánev na grilování. Já griluji na litinovém tálu od Baumaticu je úžasný na plynové hořáky. Velký hrnec na těstoviny a  další na vývar je nutný ! Dále velké mísy na saláty nebo míchání těsta. Určitě hmoždíř ale je třeba dobře vybírat ideální je z mramoru takže pozor na nohy až vám upadne. Do téhle sbírky patří cedníky, naběračky, vařečky, kleště, dlouhá pinzeta a síta. Další kapitolou jsou nože, škrabky na zeleninu, struhadlo  a prkénka. 
A veliká převeliká halda utěrek. Mně je doma někdo žere stále jich mám akutní nedostatek!!!! a občas se hodí i chňapka.

  MISE-EN-PLACE - posvátné místo
pracovní plocha by měla trvale obsahovat:
Úžasné hrnce od firmy Staub Vám usnadní vaření !
drcený pepř
strouhanku
petrželku a pažitku
olej
bílé víno
brandy
poblíž by se měli vyskytovat česnek s cibulí a šalotkou
změklé máslo

Kuchyňský nůž
alespoň jeden opravdu kvalitní a ostrý nůž - takový aby vám pohodlně seděl v ruce vynikající jsou ty od firmy Global - velice kvalitní japonské výrobky.
Koupíte jeden a za nějaký čas budete chtít další třeba ohebný vykošťovací nůž a pak další na zeleninu a nakonec si koupíte vroubkovaný nůž s odsazenou rukojetí a zaoblenou čepelí na chleba, rajčata i ryby.

Ani nejlepší vybavení na světě vám nenahradí pár šikovných rukou !
Přidejte k tomu kopec nadšení a lásku k vaření a máte vyhráno !

Moje solingeny !