Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Spižírna

Není nic horšího než přijít do spíže nebo lednice a zjistit, že musíte v inkriminovaném okamžiku vaření jít pro důležitou surovinu do obchodu nebo nedej bože začít improvizovat. Doma by jste měli mít základní výbavu surovin pro úspěšné zvládnutí receptů.
Já mám doma zásobu surovin kterou pravidelně doplňuji a někdy si připadám jako malá obchodní jednotka. Buďte nemilosrdní .Všechno co doma máte ochutnejte a když už to nechutná jak má tak to vyhoďte. Určitě to pokrmu neprospěje  - dokonce to může celé jídlo zkazit a to jistě nechcete.

Nákupní seznam:
Olivový olej sansa - základní olej na vaření
Olivový olej extra virgin
-uchovávejte na tmavém místě a spotřebujte během několika měsíců od nákupu
Fajnové místo ve spíži vyhraďte oblíbeným surovinám.
Moje oblíbené jsou :
ančovičky v oleji
kapary v kyselém nálevu i v soli
hrubá mořská sůl, mlýnek s barevným pepřem
olivy na vaření (bez pecek) i na servírování
ovocné zavařeniny a med
tuňák v olivovém oleji
sardinky
rajčata v konzervě nejraději mám celá loupaná - sama si je rozmixuji a mám záruku, že jsou kvalitní
rajčata polosušená v olivovém oleji
ochucené octy
dijonskou hořčici
Ne, tohle není moje spižírna ! Fotografie pochází z mé osobní návštěvy továrny na výrobu šunky San  Daniele. Je to mučivý sen každého šunkomila.

Určitě musím mít :
rýži arborio nebo carnaroli      
červenou čočku                      
cous-cous
bílé a červené fazole
těstoviny preferuji vaječné            
piniové oříšky
pistáciové oříšky
provensálské koření
česnek, cibule a šalotka
mouka a cukr je samozřejmost
jedna lahev červeného a jedna láhev bílého vína na vaření se vždycky hodí

V lednici by neměla být zima ale aspoň :
čerstvá vejce, ždibec másla a mléko a kousek pravého parmazánu (balím ho do suché utěrky, kterou parvidelně měním)
uznávám, že kousek libové slaniny nebo pancetty je vlastně nutnost dodá pokrmům šmrnc.
A pochopitelně pokud je to možné bylinky a to zejména čerstvé musíte mít po ruce. 

S těmito  základními surovinami by jste měli zvládnout základní recepty italské a francouzské kuchyně.
Tak vzhůru na nákupy !
 A jedna rada na závěr: pokud máte o víkendu čas věnujte ho domácím vývarům. Je až neskutečné co umí udělat dobrý domácí vývar s připravovaným pokrmem. Vývary uchováte bez problémů v mrazáku v plastové krabičce nebo v tvořítkách na led.


Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky