Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Kouzelník Heston

  Nevím jestli ho znáte ale já toho chlapíka zbožňuji i když mnohdy nechápu jak to dělá a podezřívám ho z černé magie. Je to pro mně největší hvězda současné moderní gastronomie. Heston Marc Blumenthal, nositel Řádu britského impéria (* 27. května 1966 v Londýně, vyrostl v hrabství Buckinghamshire) je anglický kuchař a majitel  The Fat Duck, třemi Michelinskými hvězdami oceněné restaurace v městečku Bray v hrabství BerkshireVe světovém žebříčku nejlepších restaurací se tato restaurace pravidelně umisťuje na předních příčkách - v letech 2006-2009 se umístila druhá, v roce 2010 třetí a v roce 2011 pátá.

Blumenthal je předním světovým představitelem molekulární gastronomie a zastáncem techniky sous-vide. Mezi jeho nejznámější pokrmy patří například šnečí ovesná kaše. Kromě vlastního vaření je autorem čtyř knih,  a několika televizních sérií pro BBC a britský Channel 4. U nás vyšla zatím pouze jedna jeho kniha v anglickém jazyce: Heston Blumenthal at homeSlavný britský kuchař-samouk vymýšlí dosud nepředstavitelné pokrmy jako je zmrzlina ze slaniny s vejci. Na degustačním výběru roztodivných chodů jeho restaurace se stkví mrkvový karamel, petrželové cereálie či losos v lékořici. Též rád zkoumá všechny smyslové aspekty jídla, včetně zvukového, například křupavost, kterou pokládá za důležitý prvek dobře provedeného pečení nebo grilování. Se sluchátky na uších, napojen na sofistikované přístroje, pak vymýšlí, jak tento křupavý zvuk při požívání pokrmů ještě zesílit. Blumenthal je pro mnohé záhadou, ale jeho televizní pořady, kde rozebírá jednoduchá jídla do mrtě, aby je pak zase složil dohromady v mnohem nečekanější, zato dokonalé podobě, mají rostoucí sledovanost.
Na příkladu párků s kaší či hamburgerů nutí k přemýšlení, jak a proč jídlo funguje a proč lidem přináší potěšení. Upozorňuje na příčinné vztahy mezi kvalitou surovin, způsobem přípravy a celkovým výsledkem. Mnohé z jeho kulinářské filozofie, včetně kréda, že jídlo je zážitek mnoha smyslů, lze také vyčíst na nevšedních internetových stránkách jeho podniku. Nikdy nezapomenu na jím vytvořenou jedlou chaloupku uprostřed skutečného lesa. Sníst se dalo úplně vše včetně oken z karamelu. Dost zvláštní byl koláč podle středověkého receptu ze kterého přímo na stole před hosty vyletěli ptáci. Už to není jen vaření z běžných surovin je to něco co nelze pochopit ale stojí za to vidět. Do budoucna zkusím alespoň jeho dokonale ztracená vejce.





Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky