Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Sezóna začíná

Sezóna začíná.....Au marché…..

ačkoli to venku vůbec nevypadá a já sedím doma v teple u lokálního plynového topení typu WAW, venku už pomalu začíná nová sezóna. Sníh se mění na bahno a odkrývá stopy po neschopných majitelích pejsků. A pejsci přestávají řvát, protože už je nepálí tlapky od posypové soli z Polska. A my co máme rádi čerstvé potraviny už zase na chvilku nebudeme muset nakupovat v potravinových řetězcích a přestaneme držet hladovku.
        Včera se konal první letošní farmářský trh Na Náplavce. A i když zatím stánky nepřetékají hojností zeleniny už brzy se jí dočkáme. Na tržišti se proměníme v lovce a hnáni chutí  hledáme stánky jejichž majitelé zdůrazňují místní původ své produkce. Přivstaňte si, protože nejlepší zboží je brzy pryč a zároveň nebudete stát v dlouhé frontě. Také získáte čas si promluvit s prodejcem a zjistíte odkud za vámi na trh přijel a kde všechny ty plodiny vyrostli. Nařiďte si budík a sepište si hrubý nákupní seznam.  Stylově se oblečte a nezapomeňte si košík. Můžeme vyrazit. Nejdřív si obvykle projdu celé tržiště a nějakou dobu strávím obhlížením a porovnáváním jednotlivých stánků. Jakmile mám dost a spouští se mi Pavlovovy reflexy vyrazím nakupovat. Pokud mi to prodejce dovolí troufnu si na zboží sáhnout. Ale třeba v Itálii v Miláně mně za to hnali od stánku a vše osahané jsem si musela koupit. Nenechte se odradit a přejděte do útoku.  Předem se zeptejte  a osahávejte  jen  kusy o kterých uvažujete, že je opravdu potřebujete. Pozor na racky, holubi, pejsky a malé děti, všude číhá nebezpečí. Pozornost vyžadují i projíždějící cyklisti, kteří vypadají, že se ztratili z Tour de France. Je to někdy hodně náročné na chvilku se zasníte a necháte se  unášet barvami a vůní a najednou hrrrc... holub vám ukradne salát, pes vás kousne, dítě poslintá a cyklista přejede nohu a to je jen slabý výčet toho co se vám na trhu může stát. Pozor také na peníze a žebrajícího falešného kominíka.  Všechno co koupíte by mělo být krásné a zralé. Těžko půjdete za týden vrátit na trh vadné zboží.
       Nestyďte se zeptat.....trhovec by vám měl dát i kulinářskou radu . Většinou jsou prodejci na své zboží pyšní a ochotně si s vámi popovídají. Nikam nespěchejte. Užívejte si krásné sobotní ráno, plné vůní a barev. Kupujte jen takové množství které stihnete doma zpracovat. Přemýšlejte o receptech z vybraných surovin. I jednoduché pokrmy musejí mít svěží chuť. Stálé zákazníky si trhovci pamatují, věnují se jim a váží si jich.
       V těchto chladných dnech si uvařte silný kuřecí vývar s kořenovou zeleninou. Zaručeně Vás zahřeje.



Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky