Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Prvorepublikový Vlašský salát

 

Dnešní recept začíná úryvkem skvělé písničky Michala Tučného : 

"Deset deka, dvacet deka, třicet deka, navážíme, zabalíme, klaníme se, to by bylo....

Prosím pěkně, mohu nechat o jedenáct deka víc?"

Když jdu kolem lahůdek pokaždé si kousek té písničky zabroukám :-) a mnohdy neodolám a deset deka salátu si koupím.
Ráda hledám původní receptury a Vlašský salát v Čechách kdysi tolik oblíbená svačina má své kořeny v Itálii. Každá rodina se snažila napodobit slavnou recepturu z pražského Lahůdkářství u Itala v Železné ulici a později z Lahůdkářství Linka v Hybernské ulici. Původní receptura Vlašského salátu se tomu dnešnímu vůbec nepodobá. Dávala se do něj jablka, šunka, sleď, sterilovaný hrášek, mrkev, kyselé okurky a majonéza. Ke změně receptury došlo z nedostatku některých surovin v posledních letech druhé světové války a dále pak v roce 1948 přišel s novou recepturou podnik PRAMEN. Místo sleďů, jablek a šunky přidali brambory a obyčejný měkký salám. Stal se z něj salát bramborový a je z něj hit dodnes. Každá domácnost má svůj recept a skutečně existuje obrovské množství variant a především je z něj vánoční příloha ke smaženému kapru. Vyzkoušejte tu původní recepturu a porovnejte jak hodně se chuť tohoto oblíbeného salátu změnila. Chutná jinak než jsme zvyklý ale pokud by se vrátil na pulty lahůdkářství určitě bych si svých deset deka ráda koupila.

Doba přípravy : 20 minut

Ingredience na 3 porce:

100 g sterilované mrkve
100 g sterilovaného hrášku
2 sladkokyselá jablka
50 g sledě
100 g šunky od kosti
3 kyselé okurky
100 g majonézy
sůl a pepř

Pracovní postup:

Oloupejte jablka a nakrájejte je na kostičky. Stejně tak i kyselé okurky. Přidejte šunku nakrájenou na nudličky, hrášek a mrkev a malé kousky sledě. Důkladně promíchejte v míse s majonézou, ochuťte solí a pepřem. Nechte v chladu několik hodin odležet. 

Podávejte s pečivem, salát můžete použít i na chlebíčky nebo jako přílohu k pečené rybě.

Tak jak vám chutná ? Podělte se s námi o vaše recepty na ten nejlepší domácí salát a to nejen ten vánoční.







Komentáře

  1. Tak na tohle bych si taky klidně zajel. A jako proč by ne, že? Dneska seženete za pár korun karavany a vlastně nakonec můžete jet kam chcete a na jak dlouho chcete. Zvlášť když oba dva s manžel pracujeme v režimu remote office, takže nemusíme do práce dojíždět každý den.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky