Kynuté DÝNĚ 🎃🍂
Kynuté Dýně ozdobí Váš podzimní stůl a navodí tu správnou dušičkovou atmosféru. Když je venku pošmourný den zabavíte pečením dýní děti a provoníte byt krásnou vůní kynutého těsta.
Bude se hodit:
potravinářský provázek, kuchyňský robot s hákem, nůžky na manikúru, pečící papír, jemné sítko, kuchyňská váha, potravinářská folie
Ingredience na cca 9-10 středně velkých dýní :
RADA nad Zlato: Všechny suroviny si připravte a odvažte předem aby měli pokojovou teplotu!
200 ml plnotučného mléka
20 g čerstvého droždí
80 g moučkového cukru
300 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
2 žloutky
100 g přepuštěného másla
3 polévkové lžíce dýňového pyré - či dýňového másla ( dodá těstu barvu a vláčnost)
recept na dýňové máslo najdete zde :
https://bistrosezona.blogspot.com/2022/10/dynove-maslo.html
špetka soli
špetka mletého šafránu kvůli ještě sytější barvě ale pokud ho nemáte tak -nemusí být
Celá skořice na stopky dýní
Pracovní postup:
Ohřejte mléko v kastrůlku, mělo by mít teplotu lidského těla, poznáte to tak že v něm udržíte prst. Mléko nalijte do misky a rozdrobte do něj droždí. Z odváženého cukru odeberte jednu polévkou lžíci a tu vsypte do mléka. Z hladké mouky odeberte jednu lžíci a přidejte ji tam také. Rozmíchejte vidličkou, zakryjte potravinářskou fólií a nechte někde v teple vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut než kvásek napění a zvětší svůj objem.
Máslo rozpuštění v kastrůlku a přeceďte přes jemné sítko.
Do šlehací mísy vsypte obě mouky, zbytek cukru, přidejte žloutky (bílky si ponechejte stranou) , vychladlé rozpuštěné máslo, kvásek, dýňové máslo či dýňové pyré a špetku soli a šafrán. Nasaďte hnětací hák a vypracujte hladké, pružné těsto které se odlepuje od stěn mísy. Těsto nechte kynout v míse zakryté fóliích 40 minut.
Z nakynutého těsta vytvořte váleček ten rozdělte na dva kusy a vytvořte celkem 9 -10 bochánků.
Z bochánků pomocí provázku vytvořte dýně. Neutahujte příliš protože bochánky ještě nakynou. Bochánky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Do každého bochánku zapíchněte kousek celé skořice jako stopku dýně. Bochánky potřete bílkem. Troubu rozehřejte na 170 C. Dýně pečte cca 20 minut dozlatova.
Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí.
Po upečení nechte dýně vychladnout. Za pomocí nůžek na manikúru zbavte opatrně dýně provázků a můžete podávat třeba lehce pocukrované nebo jen tak se šálkem čaje. Nejlepší jsou když je sníte hned v den upečení.
Náš TIP : Dýně můžete naplnit makovou čí ořechovou nádivkou
Krásné podzimní dny Vám přeje Bistro Sezóna 🎃🍂
Komentáře
Okomentovat