Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Maková PANNA COTTA s fíkovým coulis




Panna cotta je skvělým jemným dezertem vhodným pro každou příležitost. Lze ochutit a ozdobit mnoha způsoby. My jsme zvolili podzimní variantu s mákem a fíky. Důležité je se před zdobením ujistit, že je panna cotta pevná a kompaktní, jinak hrozí, že se coulis potopí místo aby zůstalo na povrchu ! Pro hezký vizuální efekt jsou skleničky tím nejlepším v čem můžete panna cottu podávat. Ale když nejsou po ruce, využijete třeba i malé misky. Pana Cotta ozdobí každou party či oslavu. 


Doba přípravy: 20 minut

Doba vaření: 5 minut

Doba chlazení : alespoň 4 hodiny

Bude se hodit: jemné sítko, nožík na loupání fíků


Ingredience na cca 5 menších skleniček o objemu 150 ml:

1 smetana ke šlehání 33% o objemu 250ml

250 ml plnotučného mléka

1 polévková lžíce tekutého medu

4 plátky želatiny

3 polévkové lžíce mletého máku

Ingredience na Coulis = ovocná omáčka

5-6 čerstvých fíků + dva fíky na ozdobu

50 g třtinového cukru


Pracovní postup:

Plátky želatiny namočte do misky se studenou vodou. V kastrůlku smíchejte smetanu, mléko a med. Zahřívejte při mírné teplotě - Pozor směs se nesmí vařit ! Jakmile se suroviny spojili a med se rozpustil odstavte kastrůlek z hořáku. Plátky želatiny vyždímejte a vložte je do mléčné směsi a přidejte mletý mák. Vše promíchejte a vlijte do připravených skleniček. Mák je těžký a usadí se u dna skleničky. Hotovou panna mottu nechte vychladnout v lednici alespoň 4 hodiny. 

Nyní si připravte COULIS:

Fíky oloupejte a dužninou pokrájejte a vložte do malého kastrůlku, zasypte třtinovým cukrem a vše zakápněte troškou vody. Vařte do chvíle kdy se fíky rozpadnou a promění se skoro v marmeládu. Následně    přes jemné sítko propasírujte do misky. Tím se zbavíte fíkových semínek a získáte lesklou hustou ovocnou omáčku. Nechte ji vychladit v lednici kde za pár hodin ztuhne.

Vychlazenou Pannu Cottu doplňte fíkovým coulis a plátky čerstvých fíků.

Náš TIP: 

Fíkové Coulis se skvěle hodí k čerstvému kozímu sýru. 

Coulis můžete uvařit např. i z lesních plodů a podávat s čerstvými lívanci. 

Letní verzi Panna Cotty můžete připravit s jahodovým coulis, lístky čerstvé máty či meduňky a čerstvými jedlými květinami.









 






    Komentáře

    1. Mmmm, fíky bych si hned dala. Škoda jen, že se u nás v České republice nedají koupit moc kvalitní. Ale tak není se čemu divit, když je to exotická plodina. Dovolená v Maroku na toto byla skvělá, tam jsme si užili super dezerty právě s tímto ovocem. A musím říct, že ta chuť byla fakt jedinečná! :)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Hmm, letošní fíkovou sezonu už máme za sebou ale můžeme se těšit na příští rok. Tenhle dezert si můžete vychutnat i s jiným ovocem dle vaší volby.

        Vymazat

    Okomentovat

    Nejoblíbenější recepty

    Archiv blogu

    Zobrazit více

    Počet zobrazení stránky