Maková PANNA COTTA s fíkovým coulis
Panna cotta je skvělým jemným dezertem vhodným pro každou příležitost. Lze ochutit a ozdobit mnoha způsoby. My jsme zvolili podzimní variantu s mákem a fíky. Důležité je se před zdobením ujistit, že je panna cotta pevná a kompaktní, jinak hrozí, že se coulis potopí místo aby zůstalo na povrchu ! Pro hezký vizuální efekt jsou skleničky tím nejlepším v čem můžete panna cottu podávat. Ale když nejsou po ruce, využijete třeba i malé misky. Pana Cotta ozdobí každou party či oslavu.
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 5 minut
Doba chlazení : alespoň 4 hodiny
Bude se hodit: jemné sítko, nožík na loupání fíků
Ingredience na cca 5 menších skleniček o objemu 150 ml:
1 smetana ke šlehání 33% o objemu 250ml
250 ml plnotučného mléka
1 polévková lžíce tekutého medu
4 plátky želatiny
3 polévkové lžíce mletého máku
Ingredience na Coulis = ovocná omáčka
5-6 čerstvých fíků + dva fíky na ozdobu
50 g třtinového cukru
Pracovní postup:
Plátky želatiny namočte do misky se studenou vodou. V kastrůlku smíchejte smetanu, mléko a med. Zahřívejte při mírné teplotě - Pozor směs se nesmí vařit ! Jakmile se suroviny spojili a med se rozpustil odstavte kastrůlek z hořáku. Plátky želatiny vyždímejte a vložte je do mléčné směsi a přidejte mletý mák. Vše promíchejte a vlijte do připravených skleniček. Mák je těžký a usadí se u dna skleničky. Hotovou panna mottu nechte vychladnout v lednici alespoň 4 hodiny.
Nyní si připravte COULIS:
Fíky oloupejte a dužninou pokrájejte a vložte do malého kastrůlku, zasypte třtinovým cukrem a vše zakápněte troškou vody. Vařte do chvíle kdy se fíky rozpadnou a promění se skoro v marmeládu. Následně přes jemné sítko propasírujte do misky. Tím se zbavíte fíkových semínek a získáte lesklou hustou ovocnou omáčku. Nechte ji vychladit v lednici kde za pár hodin ztuhne.
Vychlazenou Pannu Cottu doplňte fíkovým coulis a plátky čerstvých fíků.
Náš TIP:
Fíkové Coulis se skvěle hodí k čerstvému kozímu sýru.
Coulis můžete uvařit např. i z lesních plodů a podávat s čerstvými lívanci.
Letní verzi Panna Cotty můžete připravit s jahodovým coulis, lístky čerstvé máty či meduňky a čerstvými jedlými květinami.
Mmmm, fíky bych si hned dala. Škoda jen, že se u nás v České republice nedají koupit moc kvalitní. Ale tak není se čemu divit, když je to exotická plodina. Dovolená v Maroku na toto byla skvělá, tam jsme si užili super dezerty právě s tímto ovocem. A musím říct, že ta chuť byla fakt jedinečná! :)
OdpovědětVymazatHmm, letošní fíkovou sezonu už máme za sebou ale můžeme se těšit na příští rok. Tenhle dezert si můžete vychutnat i s jiným ovocem dle vaší volby.
Vymazat