Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Jemný bramborový salát s vařenou salátovou řepou

Salátová řepa má kulatou bulvu a je velmi šťavnatá. Její vůně není tak zemitá jako u řepy červené. Má žlutou, oranžovou nebo růžovou barvu a sladkou chuť. Můžete ji jíst jak syrovou tak vařenou či pečenou nebo jí naložit a zavařit na zimu. Seženete ji na farmářských trzích a právě teď je její sezóna. Žlutá řepa je bohatá na vitamíny C,A,B i E a je i zdrojem minerálů např. vápník, železo, zinek i hořčík. Řepa Vám sníží tlak, upraví puls, posílí nervy a pomůže s růste nehtů to už sto jí za to jí posadit na váš talíř...

Končíme s radami. Protože dobrá rada je jako koláč po 7 kousku už vám z něj nebude dobře :-)

Pusťte se do salátu a kdo ví, třeba jím nahradíte ten tradiční vánoční. 


DOBA PŘÍPRAVY: 

Řepu si uvařte předem může to trvat až 1 1/2 hodiny

Pokud si vše dobře naplánujete nezabere příprava salátu víc jak 20 minut.


BUDE SE HODIT: 

kovový kulatý kráječ na brambory - pokud ho nemáte můžete brambory pokrájet na nudličky

hluboká mísa, šlehací metlička, 


Ingredience pro cca 2 osoby: 

6 středně velkých salátových brambor typ A předem uvařených ( nerozvařte je musí zůstat pevné)

1 polévková lžíce vinného bílého octa

sůl, pepř čerstvě mletý

2 čajové lžičky dijonské hořčice

80 ml olivového oleje

3 ks středně velké mladé žluté řepy

3 ks okurky nakládané 

1 ks jablko šťavnaté mírně nakyslé 

2 ks jarní cibulky ( můžete nahradit i polovinou červené cibule)

Hrst petrželky hladkolisté 

2 vejce uvařené natvrdo


PRACOVNÍ POSTUP:

Tak nejdřív jdeme na tu řepu. Omyjte bulvy, nic z nich nevykrajujte a celou ji dejte vařit se špetkou soli. Kdyby jste ji předem oloupali a odkrájeli z ní co jíst nebudete přijdete během vaření o její chuť. Šťáva se vám vyvaří a není o co stát. Doba varu je cca 1,5 hod. Po uvaření jí vyjměte naběračkou do misky a zalijte ji studenou vodou. Nechte řepu ve vodě  zchladnout a slupka se krásně odfoukne a jde sundat bez velké námahy. Odřízněte z ní vše co nechce jíst a až úplně vychladne pokrájejte ji na kostičky. Vložte je do misky. Než to uděláte nakrájejte si několik koleček na ozdobu salátu.

Mezitím uvařte také brambory. Můžete je uvařit ve slupce nebo je oloupat. Nechte je vychladnout. Hlavně musí zůstat pevné. Uvařené oloupané a vychladlé brambory protlačte kulatým kráječem na brambory nebo je pokrájejte na kostičky. Přidejte je k řepě do misky. 

Uvařte si vejce natvrdo - 7 minut bude stačit. Nechte vychladnout a pak vejce oloupejte a také ho protlačte sítkem či ho pokrájejte a přidejte k bramborám a řepě.

Nyní si připravte zálivku z octa, soli, pepře, hořčice a oleje. Všechno to prošlehejte metličkou nebo vidličkou. Odložte stranou.

Okurky, cibulku, petrželku pokrájejte najemno. Jablko oloupejte a pokrájejte ho na kostičky. Vše to přidejte do misky k řepě, bramborám a vejci a zlehka v'promíchejte. Zalijte zálivkou a ochutnejte. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. 

Salát je skvělý odleželý (po dvou hodinách v lednici je výborný) ale když je hlad není čas na hrdinství. Podávejte samotný nebo s čerstvým pečivem, chlebem. Kdo má velký hlad usmaží s k tomu řízeček. Je to skvělý oběd, večeře a poslouží i jako svačina do práce. Ovšem pozor na chtivé kolegy  či kolegyně.

NÁŠ TIP :

Do salátu lze přidat i pokrájené nakládané sledě cca 50g, kopr a kysanou smetanu. Dosáhnete zcela nové chutě. A pár kapek citronu to celé pozvedne do nebes.






Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky