Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Dýňové MÁSLO

 

Dýňová Sezóna je v plném proudu. Zdá se, že úderem půlnoci 30. září se každý recept magicky změní na cosi dýňového. 

Dýňové máslo je taková podzimní pomazánka nebo tak trochu jiná marmeláda.  A využít ho můžete třeba takto :

Dejte si ho na palačinky, lívance, na tousty nebo ho vmíchejte do bílého jogurtu. Pár lžic vám vylepší ranní ovesnou či rýžovou kaši. A samozřejmě ho využijete při pečení kynutých dýní z tohoto receptu : 

https://bistrosezona.blogspot.com/2022/10/kynute-dyne.html


Doba přípravy : 10 minut 

Doba vaření: 20-25 minut

Bude se hodit : tyčový ponorný mixér 

Ingredience na 2 skleničky cca 200g:

1 kg Máslové dýně 

100 ml 100% jablečného džusu

100 g krupicového nebo třtinového cukru

100 g másla

1 lžička skořice

1 špetka soli

Koření: 2 svitky celé skořice, 4 hřebíčky a jeden kus badyánu

PRACOVNÍ POSTUP :

Skleničky se šroubovacím víčkem vypařte horkou vodou a osušte.

Dýni rozpulte, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na kostky, které vložte do hrnce. Přidejte 2 svitky celé skořice, 4 hřebíčky a jeden kus badyánu. Podlijte vodou asi 1-2 cm ode dna. Vařte dokud dýně nezměkne. Sejměte hrnec z plotny a pomocí pinzety vyjměte koření a dýni rozmixujte na pyré tyčovým mixerem dohladka. Pyré ponechte v kastrůlku. 

Do hlubší pánve vsypte cukr, zahřejte ho a přidejte kousky másla. Promíchejte, prohřejte a přilijte džus. Promíchejte a pokud se všechny ingredience propojili stáhněte z plotny a přidejte k dýňovému pyré. Přidejte mletou skořici a špetku soli. Ochutnejte případně doslaďte cukrem. Vše promíchejte a při nízké teplotě nechte 10 - 15 min probublávat. Máslo zhoustne a jakmile se tak stane můžete ho plnit do skleniček. V lednici vydrží až 3 týdny.

RADA NAD ZLATO : Máslová dýně svým tvarem připomíná hrušku. Má slupku velmi světlé, hnědobéžové barvy a tak si ji určitě nespletete. Rozkrojená má krásně oranžově zbarvenou dužninu a skvělou máslovo - oříškovou chuť. Tento druh dýně se vždy loupe.







Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky