Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Ratatouille



Francouzská kuchyně je barevná a pestrá. Určitě jste někdy slyšeli o zeleninovém pokrmu původem z Nice s názvem Ratatouille. Receptů na něj najdete opravdu hodně. Většinou jsou to recepty s větším nárokem na čas, protože každá ingredience se připravuje zvlášť. Vyzkoušejte zjednodušenou verzi a užijte si barvy a chutě pěkně vyskládané pospolu v jedné formě. Než vyslovíte : RATATUJ....bude zeleninová lahůdka na světě. Servírujte ji třeba jako předkrm nebo lehkou večeři s kouskem čerstvé bagety.
Tak vzhůru do toho, protože sezona té nejčerstvější zeleniny je právě ve své vrcholné formě.


Doba přípravy : cca 20 minut

Doba pečení : cca 50 minut 

Bude se hodit

nůž na loupání a krájení zeleniny, kuchyňské prkénko, struhadlo, stěrka, mašlovačka, alobal


Ingredience na jednu koláčovou formu: 

1 konzerva drcených rajčat 400g

1 malá bílá cibule 

1 středně velká mrkev 

3 stroužky česneku

olivový olej extra vergine

3 špetky sušeného tymiánu 

1/2 svazku hladkolisté petržele

1 středně velká cuketa nebo dvě malé 

2 menši lilky

4 velká zralá rajčata

sůl a čerstvý mletý pepř


Pracovní postup: 

Nejdříve si připravte rajčatovou omáčku:

Oloupejte cibuli a pokrájejte ji najemno. Česnek oloupejte a pokrájejte nadrobno. Mrkev oloupejte a nastrouhejte ji najemno. V hlubším hrnci rozpalte 3 polévkové lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli, mrkev a česnek. Opékejte cca 4 minuty. Vlijte drcená rajčata a promíchejte. Dochuťte dvěma špetkami tymiánu, špetkou soli a troškou mletého pepře. Promíchejte, snižte teplotu a nechte omáčku bublat cca 10 minut do zhoustnutí. Hotovou omáčku vlijte do koláčové formy a uhlaďte její povrch stěrkou. Odložte to zatím stranou najdeme na zeleninu.

Druhá část přípravy:

Předehřejte troubu na 180 C a nakrájejte rajčata, lilky a cuketu na kolečka. Kolečka zeleniny střídavě skládejte na rajčatový základ ve formě. Až to budete mít hotové a budete s výsledkem spokojeni potřete zeleninu pomocí mašlovačky olivovým olejem. Lehce zeleninu posolte a přidejte i mletý pepř a ještě trošku tymiánu. Formu zakryjte alobalem a vložte do trouby na 30 minut. Poté alobal opatrně sundejte a pečte ještě 20 minut. Po upečení by měla být zelenina měkká ale nesmí se rozpadat. 

Náš TIP: podávejte Ratatouille s plátky čerstvé mozzarelly

Vaše Ratatouille je připraveno. Bon Appétit !













Komentáře

  1. Ratatouille je za mě skvělé jídlo a přesně to vystihl stejnojmenný film. :) Prostě domácí jídlo, které ale každého Francouze vrátí zpět do dětství. :) Samozřejmě já Francouz nejsem, ale i tak mi to prostě evokuje venkov. A když se to spojí s příjemným pohoštěním, vínem, nebo drinky se sirupy bez alkoholu, tak je o skvělý gastronomický zážitek postaráno. :) A to je to přitom "obyčejné" jídlo. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky