Ratatouille
Doba přípravy : cca 20 minut
Doba pečení : cca 50 minut
Bude se hodit :
nůž na loupání a krájení zeleniny, kuchyňské prkénko, struhadlo, stěrka, mašlovačka, alobal
Ingredience na jednu koláčovou formu:
1 konzerva drcených rajčat 400g
1 malá bílá cibule
1 středně velká mrkev
3 stroužky česneku
olivový olej extra vergine
3 špetky sušeného tymiánu
1/2 svazku hladkolisté petržele
1 středně velká cuketa nebo dvě malé
2 menši lilky
4 velká zralá rajčata
sůl a čerstvý mletý pepř
Pracovní postup:
Nejdříve si připravte rajčatovou omáčku:
Oloupejte cibuli a pokrájejte ji najemno. Česnek oloupejte a pokrájejte nadrobno. Mrkev oloupejte a nastrouhejte ji najemno. V hlubším hrnci rozpalte 3 polévkové lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli, mrkev a česnek. Opékejte cca 4 minuty. Vlijte drcená rajčata a promíchejte. Dochuťte dvěma špetkami tymiánu, špetkou soli a troškou mletého pepře. Promíchejte, snižte teplotu a nechte omáčku bublat cca 10 minut do zhoustnutí. Hotovou omáčku vlijte do koláčové formy a uhlaďte její povrch stěrkou. Odložte to zatím stranou najdeme na zeleninu.
Druhá část přípravy:
Předehřejte troubu na 180 C a nakrájejte rajčata, lilky a cuketu na kolečka. Kolečka zeleniny střídavě skládejte na rajčatový základ ve formě. Až to budete mít hotové a budete s výsledkem spokojeni potřete zeleninu pomocí mašlovačky olivovým olejem. Lehce zeleninu posolte a přidejte i mletý pepř a ještě trošku tymiánu. Formu zakryjte alobalem a vložte do trouby na 30 minut. Poté alobal opatrně sundejte a pečte ještě 20 minut. Po upečení by měla být zelenina měkká ale nesmí se rozpadat.
Náš TIP: podávejte Ratatouille s plátky čerstvé mozzarelly
Vaše Ratatouille je připraveno. Bon Appétit !
Ratatouille je za mě skvělé jídlo a přesně to vystihl stejnojmenný film. :) Prostě domácí jídlo, které ale každého Francouze vrátí zpět do dětství. :) Samozřejmě já Francouz nejsem, ale i tak mi to prostě evokuje venkov. A když se to spojí s příjemným pohoštěním, vínem, nebo drinky se sirupy bez alkoholu, tak je o skvělý gastronomický zážitek postaráno. :) A to je to přitom "obyčejné" jídlo. :)
OdpovědětVymazat