Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Piperade basquaise s vejci 🌶


Piperade basquaise je slavné baskické jídlo s cibulí, baskickou červenou paprikou, čerstvými rajčaty a mletou paprikou Espelette. Zeleninový letní pokrm ideální k obědu nebo k večeři. V Čechách všechny ingredience budete shánět s obtížemi a tak jsme recept upravili pro naše možnosti. Ovšem pokud se do Francie vypravíte nezapomeňte si mletou papriku Espelette dovézt využijete ji v kuchyni zcela určitě.

Paprika Espelette původem z Baskicka a je kořením s chráněným označením původu. Je trochu pikantní ale není tak štiplavá jako třeba kajenský pepř. Přidávejte ji do jídla postupně aby jste zjistili její stupeň pálivosti. 

Piperade se podává se syrovou šunkou nebo s ovčím sýrem a může se jít i jako příloha k masu či rybě. 

Do Piperady take patří druh zelených paprik, který tedy roste jen tam proto v našem receptu nejsou vůbec. Prostě se k té originalitě snažíme aspoň trošku přiblížit. I tak Vám Piperada chutnat to se nebojte.

Pojďte si připravit Piperade směs chutí, která voní po slunci a Pyrenejích.


Doba přípravy: 25 minut

Doba vaření : 30 minut

Bude se hodit : ponorný mixer, kuchyňské prkénko, šlehací metla

Ingredience na dva až tři plné talíře:

3 čerstvá vejce

5 červených paprik

600 g čerstvých rajčat 

2 středně velká bílá cibule

1 stroužek česneku

1 bobkový list 

1 špetka mleté papriky Espelette (nahraďte pálivou paprikou)

špetka soli

špetka mletého pepře

50 ml olivový olej

4 plátky syrové šunky ( Bayonne nebo Serrano) - samozřejmě Bayonne je nejlepší 


Pracovní postup:

Začněte oloupáním rajčat. Ponořte rajčata na několik sekund do vroucí vody a poté odstraňte slupku a rajčata nakrájejte na kousky a odložte je zatím stranou. Papriky opečte pod grilem. Když je jejich slupka skoro černá, vyjměte je z trouby a vložte do mikrotenového sáčku. Nechte je zapařit několik minut a poté je vysypte na prkénko. Nechte chvilku vychladnout a opatrně z nich sloupněte slupku. Odstraňte z nich semínka a stopku. Pokrájejte papriky na kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rozehřejte pánev na střední teplotu s 50 ml olivového oleje. Po rozehřátí přidejte cibuli a česnek. Promíchejte a přidejte pokrájenou červenou papriku a vařte 5  minut. Poté přidejte pokrájená rajčata a promíchejte. Přidejte špetku pálivé mleté papriky ( Espellete), bobkový list, špetku cukru, špetku soli a špetku pepře. Zakryjte poklicí a snižte teplotu na minimum vařte 25 minut. Odstraňte bobkový list.

Nyní odeberte část Piperády do hlubší misky (asi 1/4 ) a rozmixujte ji ponorným mixerem na sametový základ. Vraťte zpět do k Piperádě do hrnce a smíchejte. Nyní rozklepněte do čisté misky všechna vejce a prošlehejte je metličkou. Vlijte vejce do Piperády a za stálého míchání je pár minut provařte se zeleninou.

Nyní je recept u konce. Podávejte Piperádu s plátky dušené šunky a čerstvou bagetou.

A zajeďte si do Baskicka a tu papriku si přivezte a tu jejich šunku tam snězte kolik se do vás vejde.


Bon appétit !🌶













Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky