Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Papeton d'aubergine🍆

 

Francouzský pokrm Papeton d'aubergine se připravuje z pečeného lilku, grilované papriky, restované cibule a česneku. Většinou se s ním setkáte ve formě pěny nebo teriny ale nám velice  chutná tak jak vám jeho přípravu popíšu níže v receptu. S tímto pokrmem se setkáte nejčastěji v Provence v Avignonu městě papežů. V některých receptech naleznete úpravu s vejci a rajčatovým coulis. Podávejte Papeton jako předkrm nebo jako lehkou večeři s čerstvou bagetou. Jen ho nechte několik minut v pokojové teplotě, je-li příliš studený jeho chuť nevynikne.

Náš tip jak vybrat lilek v obchodě :

Lilek by vám měl připadat svou váhou těžký a neměl by mít žádné skvrny, musí být pevný na dotek a lesklý na pohled. Kalich u stopky musí být zelený a ostrý. Vybírejte lilky menší až středně velké 🍆🍆.


Doba přípravy:    20 minut

Tepelná úprava : 30 minnut


Bude se hodit : 

kuchyňský nůž, kuchyňské prkénko, mašlovačka, pečící papír, lis na česnek, pečící plech, 

mikrotenový sáček


Ingredience na 2 porce:

2 středně velké lilky 🍆🍆

5 polévkových lžic olivového oleje extra vergine + 2 lžíce na potření

1 středně velká červená paprika 

1/2 červené cibule 🧅

1 stroužek česneku 🧄

sůl a čerstvý mletý pepř

1 polévková lžíce crème fraîche

na oblohu: 

salátové listy, nakládané žampiony, pečená paprika, olivový olej, mikro-bylinky, bazalkové lístky

čerstvá bageta k podávání 


Pracovní postup:

Jako první opečte papriku na grilu. Rozehřejte v troubě gril na co nejvyšší teplotu. Papriku zbavenou semeníku a  stopky uložte do pekáčku a lehce potřete olejem. Po několika minutách kdy paprice začne černat kůže ji otočte a ogrilujte ji i z druhé strany. Opatrně pekáček vyjměte z trouby a papriku pomocí vidličky vložte do mikrotenového sáčku a pevně zavažte. Ponechte papriku zapařit. Sáček otevřete papriku položte na kuchyňské prkénko a pomocí vidličky sloupněte z papriky kůži. Nechte vychladnout. Polovinu  papriky nakrájejte nadrobno a spotřebujete ji do Papetonu a druhou polovinu pokrájejte na kostičky a lehce zakápněte olejem a odložte stranou. Využijete ji na závěrečné zdobení talíře.

Pečící plech vyložte pečícím papírem. Troubu předehřejte na 190 C. Lilky zbavte kalichu a podélně je rozpulte. Ostrým nožem udělejte do řezné strany zářezy podobně jako na fotce níže do všech čtyř půlek. Potřete povrch lilků olivovým olejem a dejte péct na 20 minut doměkka.


Nyní máte čas připravit ostatní suroviny.

Oloupejte a pokrájejte červenou cibuli najemno. Česnek protlačte lisem.

V malém kastrůlku či na pánvičce rozehřejte 1 - 2  polévkové lžíce oleje, přidejte cibuli a česnek a opékejte pár minut tak aby se zachovala barva a cibule nezačala tmavnout. Odstavte z hořáku. 

Upečené lilky nechte pár minut vychladnout, potom je vydlabejte a dužninu pokrájejte na drobné kousky. 

V misce smíchejte dužninou z lilků, pokrájenou polovinu pečené  papriky, přidejte cibuli s česnekem i s troškou oleje ve kterém se cibule smažila. Osolte, opepřete a přidejte lžíci crème fraîche. Ochutnejte, přidejte olivový olej, sůl, pepř. 

TIP Bistra Sezóna :

Pokud by jste chtěli dosáhnout textury pomazánky, rozmixujte všechny ingredience ponorným mixerem na hladkou pěnu. Servírujte v malých mističkách s opečenými plátky toastového chleba.

Na talíř rozdělte salátové listy, pomocí hrnku nebo kovového kroužku připravte porci Papetonu na talíř a ozdobte nakládanými žampiony, kousky pečené papriky, bazalkou a mikrobylinkami. Před podáváním můžete zakápnout olivovým olejem. Celé to můžete doplnit vypeckovanými černými olivami.

Během chvilky vykouzlíte velmi zajímavý předkrm, kterým okouzlíte vaše hosty.

Dobrou chuť !
















Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky