Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Tortilly pšeničné





  Když máte chuť na tortilly vyrazíte na nákup. A když si tortilly koupíte a přečtete si jejich složení na obalu přejde Vás chuť. Vyzkoušejte domácí tortily a už si nikdy žádné nekoupíte. Jejich domácí příprava není vůbec nic složitého. V mexické kuchyni se setkáte s kukuřičnými tortillami, v arabské  najdete tortilly z cizrny a ve španělsku pod názvem tortilla de patatas naleznete pokrm z brambor, vajec a cibule. My nabízíme recept na pšeničné tortilly. Naplnit je můžete vším co máte rádi. Trhaným pečeným masem, zeleninou, avokádem, rajčatovou salsou či sýrem a celé to doplníte kysanou smetanou. Náplň může být ostrá nebo jemná. Vše záleží na vaší momentální chuti a použitých ingrediencích.




Na 12 - 15 kusů pšeničných tortil budete potřebovat : 

500g hladké pšeničné mouky
1-2 čajové lžíčky soli
115 ml oleje olivového extra vergine
115 ml vlažnou vody
1 čajová lžička prášku do pečiva

Bude se Vám hodit : 
kuchyňský robot s hnětacím hákem, kuchyňský vál, váleček, tál na smažení nebo velká pánev




Pracovní postup :

Do šlehací mísy kuchyňského robota dejte 2/3 mouky, sůl, vlažnou vodu a zamíchejte, poté pomalu přilévejte olivový olej. Nasaďte hnětací hák a těsto míchejte dokud nebude hladké a pružné. Nyní přidejte mouku. Nemusíte ji spotřebovat všechnu. Pokud je těsto hladké a pružné ukončete míchání.
Těsto vyjměte ze šlehací mísy a na vále posypaném zbylou moukou jej rozdělte ho na 12-15 stejných bochánků. Každý bochánek rozválejte válečkem na co nejtenčí placku, opravdu se nebojte je vyválet velmi tence.

Na sporáku si rozehřejte pánev nebo tál na vyšší teplotu a tortily na ní opečte z obou stran do zlatavé barvy. My jsme přidali malou kapku oleje ale dají se péct prakticky na sucho. Jakmile se tortilla začne nafukovat je čas ji otočit a opéct z druhé strany (obvykle stačí 20-30 sekund). Nepečte je dlouho byly by tvrdé a hořké. Po každém pečení otřete pánev nebo tál papírovou utěrkou aby jste se zbavili připálené mouky.

Náš Tip : do těsta můžete přidat sušené bylinky např. bazalku nebo tymián


 Jak a čím naplnit tortilly ? Doporučujeme vyzkoušet domácí rajčatovou salsu.





Rajčatová SALSA 

4 velká rajčata 
1 velká hrst koriandru nasekaného najemno 
1 středně velká červená cibule
1 šalotka
1 chilli paprička nebo paprička jalapeňo 
2 stroužky česneku
1-2 polévkové lžíce oleje olivového extra vergine
sůl, čerstvý mletý pepř
1 limeta - šťáva 




Omytá rajčata rozkrájejte na polovinu a vydlabejte z nich dužninu. Rajčata zbavená semínek a dužiny pokrájejte na drobné kostičky a vložte je do větší mísy. Nyní nakrájejte obba druhy cibule na drobno, česnek najemno, chilli papričku zbavte semínek a také ji pokrájejte na co nejmenší kousky. Vše přidejte k rajčatům do mísy a nakonec vmíchejte pokrájený koriandr. Osolte, opepřete a závěrem dochuťte limetovou šťávou. Zakápněte olivovým olejem a důkladně promíchejte. Salsu nechte cca 20 minut odležet v lednici. 



A nezbývá než vše propojit dohromady a přidat pečené trhané vepřové maso a podávat s kopečkem kysané smetany.

Dobrou chuť.👍🌶🍷
























Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky