Celerový krém / Polévka
Teď, když je počasí chladnější láká nás být doma a vařit skvělé zeleninové polévky. Tento celerový krém je lahodný, jednoduchý a hustý. Je to zeleninový pokrm, který může být začátkem oběda nebo skvělou večeří podávaný s křupavým chlebem. Z obyčejných surovin vznikne delikátní krémový zážitek. Můžete ho vyzkoušet i z řapíkatého celeru tak polévce dodáte ještě výraznější chuť.
Ingredience na 5 větších porcí polévky:
Doba přípravy : 15 -20 minut
Doba vaření : 25 minut
1 větší pórek
1/2 bulvy středně velkého celeru
1 středně velké cibule nakrájené nadrobno
2 stroužky česneku nadrobno
kousek másla na osmažení zeleniny
4 větší brambory typu B pokrájené na kostky
1 litru zeleninového nebo drůbežího vývaru
čerstvý mletý pepř
sůl
čerstvý nebo sušený tymián
Na dokončení :
200 ml smetany na vaření
1 ks pikantní klobásy nebo 100g nakrájené pancetty na kostičky
hrst hladkolisté petržele nakrájené na jemno
Pracovní postup:
Veškerou zeleninu očistěte a pokrájejte na drobné kostičky. V hrnci rozehřejte máslo a orestujte nejdříve cibuli, potom přidejte celer, česnek, pórek. Restujte cca 8 minut a potom přidejte brambory. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a přidejte tymián. Zakryjte hrnec poklicí av ařte na mírné teplotě do změknutí brambor. Mezitím opečte na pánvi klobásu nebo pancettu. Hotovou polévku nechte několik minut zchladnout a poté ji rozmixujte ponorným mixerem spolu se smetanou. Nechte ještě chvíli přejít varem. Polévku ozdobte čerstvou posekanou petrželkou a opečenou klobásou.
Dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat