Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Marocká polévka Harira - bez masa

  Harira (arabsky al-haríra) je tradiční arabská velmi vydatná polévka. Nejčastěji se s ní setkáte na území Maroka. Je to především hustá a výživná polévka plná zeleniny, koření a luštěnin. Můžete ji podávat s arabským chlebem např. jako večeři. Existuje mnoho variant této polévky a v každé rodině se připravuje podle vlastí receptury. Nejčastěji se vaří s hovězím masem. My Vám dnes nabídneme její bezmasou variantu. 


a z čeho název Harira ? to slovo má více významů:
harrara - horké
harr - pikantní
harara-ohniště
Harira má v sobě z každého z těchto slov něco. 
Voní kořením a orientem, lehce štípne po chillii papričce a hřeje jako oheň.



Ingredience na 4 litry polévky:

Doba přípravy : 15 -20 minut
Doba vaření : 45 minut

2 středně velké cibule nakrájené nadrobno
2 stroužky česneku nadrobno
2 středně velké mrkve na kolečka nakrájené 
1 stonek řapíkatého celeru nadrobno nakrájený
1 menší červená kapie (omytá, zbavená semínek)
Olej na smažení 
250g rajčat nebo 1ks konzervovaných drcených rajčat
250g - 300g konzervované cizrny
1,5 litru zeleninového vývaru
150g červené čočky předem namočené
hrst hladkolisté petržele
hrst koriandru
1/2 čajové lžičky mleté skořice
1 čajová lžička kurkumy
2 bobkové listy 
1 čajová lžička mletého římského kmínu
1 čajová lžička cukru (nemusí být)
čerstvý mletý pepř
špetka chilli koření
sůl

Zavářka do polévky : nudle nebo těstovinová rýže

Pracovní postup:


  Ve velkém hrnci rozpalte cca 4 polévkové lžíce oleje na smažení, přidejte najemno nakájenou cibuli a nechte zesklovatět. Potom přidejte na kolečka nakrájenou mrkev a nadrobno nakrájený řapíkatý celer.
Restujte několik minut a potom přidejte nadrobno nakrájený česnek, na malé kostičky nakrájenou kapii. Nyní vsypte veškeré koření a zarestujte až se rozvoní. Přidejte scezenou červenou čočku. Nakonec přidejte rajčata nakrájená nadrobno nebo drcená konzervovaná. Pokud chcete nyní přidejte cukr. Vše zarestujte a zalijte vývarem. Zvolna vařte až  do změknutí  mrkve. Nakonec přidejte cizrnu a bylinky, dochuťte solí a pepřem.
Těstoviny do polévky uvařte zvlášť v jiném hrnci. Zceďte a vložte je do hotové polévky.

Náš tip : Podávejte s arabským chlebem pita nebo naan.


























Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky