Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Piškot / základ na mini dort aneb pečená Charlotta s jahodami

   
  Určitě máte doma jednu menší formu na pečení, která se nevyužitá schovává v kuchyňské skříňce. Všechny recepty, které znáte se hodí na klasickou velikost pečících forem. My jsme pro Vás vyzkoušeli recept, který do malé formy přesně pasuje. Od teď už budete péct tzv. malé baby nebo mini dorty pořád dokola. My máme doma formu na koláč Charlotta o vnitřním průměru 22 cm, výšce  6 cm a obsahu 1,5L od značky Nordicware. Moc se nám líbila, jenže receptů na dortík pro tuhle velikost není mnoho. Nakonec jsme ale upekli základní piškotové těsto na dort v poloviční dávce a ejhle pasovalo tam přesně do poslední kapky těsta. Běžně se dort Charlotta nepeče a dělá se z cukrářských piškotů, krému nebo z kysané smetany či šlehačky a zbobí se ovocem. Tahle pečená je skvělá a vypadá báječně. Malý dortík je prostě moc fajn, když jste méně početná rodina nebo chcete obdarovat někoho k narozeninám či jiné příležitosti. 


Doba přípravy : 15 -20 minut
Doba pečení : 45 minut

Ingredience piškot pro menší formu:

3 celá vejce
150g cukru krupice
150g hladké mouky prosáté
kůra z 1/2 citrónu
1 vanilkový cukr nebo dřeň z vanilkového lusku
1/2 sáčku prášku do pečiva
špetka soli
rozpuštěné máslo na vytření formy a trošku hrubé mouky na vysypání formy 

Pracovní postup:

V menším kastrůlku si rozehřejte máslo asi tak 1-2 polévkové lžíce. Pomocí mašlovačky nebo kuchyňského štětečku máslo rozetřete po celé formě. Formu vysypte hrubou moukou a odložte stranou.
Ve šlehací míse kuchyňského robotu vyšlehejte celá vejce s cukrem. Šlehejte důkladně na vysoké obrátky alespoň  4 minuty do hustého krému. Snižte otáčky a přidejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidejte citrónovou kůru, vanilkový lusk nebo vanilkový cukr.
Troubu nepředehřívejte aby Vám piškot příliš rychle nevyběhl. Těsto nalijte do formy, uhlaďte povrch kuchyňskou špachtlí.  Troubu zapněte na 175 C a pečte cca 45 minut do zlatova. Před koncem pečení zkontrolujte pomocí špejle zda je střed piškotu upečený a těsto se nelepí na špejli.
Hotový korpus nechte mírně vychladnout. Pomocí příborového nože objeďte boky korpusu aby se oddělil od formy a šel lépe vyklopit. S pomocí talíře překlopte korpus na talíř. Jakmile zcela vychladne, ozdobte dort krémem a ovocem podle chuti. 

Nyní jste připraveni na léto a jahodovou sezónu. 🍓


 

náš Tip: dort přeřízněte v půlce a na spodní část naneste vámi zvolený krém! Řez zamaskujete ozdobnou mašlí. Mašle Charlottě sluší :-)







Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky