Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Jablečný koláč ve stylu Hygge





10 důvodů proč upéct právě tenhle koláč :

 1) pečení koláčů uklidňuje nervy
 2) krásně voní
 3) připomíná žemlovku
 4) chutná jako jablečný závin
 5) a hlavně je to děsně dobrý
 6) protože jablka seženete po celý rok
 7) snadná příprava
 8) s koláčem je život šťastnější
 9) nikdy nebudete sami .... máte přece ten koláč
10) pečení je zábava, čím rustikálněji bude Váš koláč vypadat tím více to bude Hygge



Tak žádný stres a pusťte se do toho. A nezapomeňte si pustit svoji oblíbenou písničku.

Bude se hodit : 
škrabka nebo malý nožík na na loupání jablek 
kuchyňský robot se šlehací metlou


Ingredience na koláčovou nebo ještě lépe rozevírací dortovou formu:
Doba přípravy : 15 minut

Doba pečení : 50-60 minut
4-5 pevných šťavnatých oloupaných jablek zbavených jadřinců 
125 g změklého másla + kousek másla na vymazání formy
120 g třtinového cukru
3 celá velká vejce (velikost L)
150g hladké mouky 
70 g kysané smetany nebo ještě lépe creme fraiche
1 čajová lžička prášku do pečiva
špetka soli
sušené rozinky nebo brusinky předem namočené ve vodě
trošku hrubé mouky na vysypání formy



Na povrch koláče:
Velkou hrst jader vlašských ořechů 
2 čajové lžičky mleté skořice 
1 polévková lžíce třtinového cukru
kousky studeného másla na povrch koláče
Na posypání moučkový cukr - nemusí být 

Pracovní postup :

Kouskem másla vymažte formu a potom ji vysypte troškou hrubé mouky (stěny i dno).
Oloupaná jablka nakrájejte na měsíčky. Do mísy ve které budete připravovat těsto vložte máslo pokrájené na kousky, přidejte třtinový cukr a šlehejte do hustšího krému. Mezitím si do jiné misky rozklepněte 3 celá vejce a prošlehejte je zlehka vidličkou. Hladkou mouku promíchejte s práškem do pečiva. Sceďte namočené brusinky. Pečící troubu rozehřejte na 175 C.

A jde se na těsto - teď už máte skoro hotovo.

K vyšlehanému máslu pomalu přilévejte rozšlehaná vejce a šlehejte při středních otáčkách, přidejte kysanou smetanu a brusinky, snižte otáčky a nyní začněte po lžících přidávat mouku. Snižte otáčky na minimum a přidejte polovinu jablek. Zlehka promíchejte a vypněte šlehač. Hotové těsto rozprostřete do formy, uhlaďte a na povrch rozložte zbytek jablek. Jablka posypte, ořechy, třtinovým cukrem, skořicí a na závěr na celý povrch obložte plátky studeného másla.

A je to....Koláč vložte do trouby a pečte cca 50 minut.

Chutná skvěle vlažný i studený. A druhý den je totálně vláčný a snad ještě lepší.






Uvařte si kafíčko a vychutnávajte si chvilku klidu se skvělým koláčem. 
Nezapomeňte se pochválit.👍




Náš tip : Jablka můžete nahradit hruškami.

Komentáře

  1. No teda, tohle je teda fakt velká pecka. Dokázala bych si tam představit akumulační kamna nebo krb s praskajícím dřevem a ty hygge by bylo naprosto dokonalé a perfektní. Rozhodně bych se někdy chtěla na takovou zimní chatu vydat. Nemáte tip na to, kam se dojet takhle zrelaxovat? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, děkuji za milý komentář. Koláč je to vskutku moc dobrý a co se týká zimní chatky tak nejlepší by bylo na relax ve stylu hygge odjet do Švédska ale i u nás určitě najdete skvělá místa. Koukněte třeba na https://www.amazingplaces.cz/cs .Přeji krásný den a co nejvíc pohody. Martina

      Vymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky